NieuwsUitvaart

Geen vestigingswetgeving meer voor begrafenisondernemers

Geen vestigingswetgeving meer voor begrafenisondernemers

Dat is wat de Vlaamse regering heeft beslist.  Niet alleen voor de begrafenisondernemers maar ook voor een reeks andere beroepen.

Zo moet er een einde komen aan de discriminerende situatie waarbij aan Vlaamse ondernemingen meer voorwaarden werden opgelegd dan kan gevraagd worden aan buitenlandse potentiële ondernemers.

 

Vorige vestigingswet

Volgens de vorige vestigingswet moest elke begrafenisondernemer een aantal ondernemersvaardigheden bewijzen. Voor een hele reeks “gereglementeerde beroepen” gaat dat niet enkel over een attest bedrijfsbeheer, maar ook over specifieke beroepsbekwaamheden.

“Dat maakt dat een Nederlandse kapper zomaar in Vlaanderen een onderneming kan starten, terwijl aan een Vlaming extra voorwaarden worden opgelegd. Dat is discriminerend en op die manier maken we het onze Vlaamse ondernemers extra moeilijk”, legt minister van Economie Muyters (N-VA) uit.

 

Verschillende beroepen

Daarom schrapt de minister nu na overleg met de sectorfederaties de vestigingswet voor een hele reeks beroepen. Het gaat daarbij om: slager-groothandelaar, droogkuiser-verver, restaurateur of traiteur-banketaannemer, brood- en banketbakker, kapper, schoonheidsspecialist, masseur, voetverzorger, opticien, dentaaltechnicus, begrafenisondernemer, beenhouwer-spekslager en garagisten, koetswerkers en fietsenmakers. Er lopen ook gesprekken voor bijkomende beroepen, met name in de bouwsector.

Volgens minister Muyters wordt de kwaliteit van de dienstverlening bovendien al gewaarborgd door bestaande wetgeving op het vlak van onder meer gezondheid en milieu. “Aparte voorwaarden opleggen in een aparte vestigingswetgeving is met andere woorden ook overbodig”, aldus Muyters.

 

Sectoren moeten zelf maar zoeken hoe ze kwaliteit in de verf kunnen zetten

Sectoren krijgen wel de vrijheid om zelf op zoek te gaan naar alternatieven om de kwaliteit van hun dienstverlening in de verf te zetten. “Die maatregelen kunnen dus van sector tot sector verschillen, kwaliteitslabels als ‘Keurslager’ of ‘Warme Bakker’ hebben bijvoorbeeld ook een onderscheidende werking”, stelt Muyters.

 

Is dit wel een goede zaak voor onze ambachtelijkheid?

Of dit een goede zaak is, moet nog blijken wanneer iedereen zomaar in ons beroep kan stappen.

bron: deredactie.be

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button