BasisinformatieNieuwsOpmerkelijkUitvaartVraag en Antwoord

15 aanwezigen door Corona maatregelen, uitvaarten zijn niet zoals voorheen

Slechts 15 aanwezigen.  Dat is wat de huidige maatregelen van overheid voorschrijven omwille van de corona maatregelen.  Wanneer je een grote familie hebt, ben je al snel aan dat getal.  Soms verliezen mensen iemand ouder en hebben ze een grote familie.  Dan wordt het echt moeilijk om te bepalen wie er aanwezig mag zijn en wie niet.

Wat met de anderen?

Er zijn begrafenisondernemers die een uitvaart filmen of live-streamen.  Of de live-stream kan worden opgenomen.  Om later te bekijken.  Op een later moment een herdenking houden met koffietafel om dan de beelden te tonen hoort ook tot de mogelijkheid.

Het is niet gemakkelijk om nu afscheid te moeten nemen

Hoe dan ook het is niet gemakkelijk om nu in deze tijd afscheid te moeten nemen.  Want er zijn zoveel beperkingen.  De beperkingen die men oplegt zijn pijnlijk voor de nabestaanden die soms dubbel zo hard getroffen worden, zowel door het corona-virus als door de maatregelen waarmee men afscheid kunnen nemen.

De kist of urne niet meer aanraken.

Daarnaast mag men de urne of kist niet aanraken.  Wat normaal wel vaak gebeurt.  Het vormt een manier van afscheid nemen.  De kist of urne nog een laatste keer aanraken.  Maar voor de veiligheid kan men dit niet meer doen.  Het is ook niet meer toegelaten.

Geen kwispel in de kerk

In kerken wordt er geen kwispel meer gebruikt, omdat die wordt doorgegeven aan iedereen bij het begroeten van de overledene.  Ook rouwprentjes worden niet meer uitgedeeld maar klaargelegd in een mandje of op de stoelen.

Geen knuffels

Misschien een van de moeilijkste te ontwijken dingen is fysiek contact.  Het fysiek contact bij een afscheid wordt als normaal ervaren.  Toch in tijden voor corona.  Een hand geven of een schouderklop.  Een knuffel.  Het kan niet meer, het mag niet meer.  Om elkaar te beschermen.

Hoe gaan uitvaarten er na corona beleefd worden?

Hoe gaan we uitvaarten straks beleven?  Wat gaat er anders worden dan voorheen?  Misschien worden we straks meer bewust van wat we allemaal aanraken.  Wie we aanraken en wat we doen.  In een kerk wordt tijdens de offergang ook een kruis aangereikt, dat is iets dat nu ook niet meer kan, maar wat met de toekomst?  Het valt af te wachten.

Related Articles

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button