Nieuws

Acteur en komiek Gaston Berghmans overleden

In Schoten is Komiek Gaston Berghmans overleden. Gaston Berghmans werd geboren in Merksem op 11 maart 1926. Precies 90 jaar geleden en dat vierde hij twee maanden nog in aanwezigheid van zijn familie en tal van bekende vrienden.

Samen met Leo Martin vormde hij jarenlang het komische duo Gaston en Leo met als bekendste sketch, Joske Vermeulen, Trammezandlei Schoten. hiervoor kreeg Gaston zelfs een standbeeld niet ver van zijn appartement.

Talent ontdekt tijdens feestje

Berghmans ontdekte zijn komisch talent toen hij in zijn korfbalclub tijdens een feestje een sketch deed over een korfballer die met de nationale ploeg wou meedoen, maar altijd op de bank moest blijven zitten.

Hij begon ook zijn eigen materiaal te schrijven en mocht uiteindelijk zelfs op televisie tijdens Expo 58 alle dagen grappen vertellen over de wereldtentoonstelling. Toch ging de komiek hier vroegtijdig de mist in. De regisseur dwong de Antwerps pratende Berghmans ABN te spreken en in drie minuten tijd zijn vier pagina’s tekst door te nemen vooraleer hij moest opkomen.

Met rug naar publiek

Een jaar later, in 1959, werd Berghmans nog eens gevraagd voor een televisieoptreden, ditmaal live vanuit het casino van Beringen. Het was de bedoeling dat hij in afwachting van de volgende act moppen tapte en weer diende hij ABN te spreken. De BRT zei ook dat hij met zijn rug naar het publiek moest staan en maar een paar moppen hoefde te vertellen. Het duurde echter veel langer voor de acts zich hadden omgekleed en Berghmans diende veel meer moppen te tappen dan gepland. Op den duur was hij echter uitverteld en gaf hij het op. Tot overmaat van ramp lachte niemand in de zaal omdat ze hem niet konden verstaan. Het zou jaren duren voor hij weer op de televisie verscheen.

Wel succes in variété

In het variété ging het de komiek echter wel voor de wind. Zijn revues in de Ancienne Belgique trokken volle zalen en van heinde en verre kwamen er internationale sterren optreden. Hij trad toen met zijn collega’s vaak twee keer per dag op en ’s zondags zelfs drie maal. Het waren vooral komedies, maar er werd ook in gezongen. In 1960 trouwde hij en in 1961 kreeg hij een dochter.

Kennismaking met Leo Martin
Berghmans leerde Leo Martin voor het eerst kennen in 1957 in de Billiard Palace waar het orkest van Willy Rockin speelde. Leo speelde er saxofoon en klarinet en Berghmans voerde soms samen met hem enkele sketches op. In de jaren 60 kreeg Martin een eigen orkest en werd het eenvoudiger om Berghmans uit te nodigen om sketches te komen spelen. Hun komische optredens dienden vaak als proloog voor Martins muzikale momenten.

Uitvaart

De uitvaart van Gaston zal aanstaande vrijdag plaatsvinden in de Sint-Andrieskerk te Antwerpen.


Bekijk meer video’s van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

bron: hln.be -vtm.be – atv.be

Related Articles

Reacties

  1. sterkte voor familie van Gaston. Ik zou graag naar de uitvaart willen komen maar ik weet niet waar de dienst is (adres kerk) en om hoe laat

  2. Sterkte voor de familie van Gaston ik probreer naar de uitvaart te komen als ik verlof krijg ik weet waar de kerk ligt

  3. een van de strafste komieken waar we afscheid moeten van nemen, Gaston we zullen je allen missen,veel sterkte voor de familie in deze moeilijke periode

  4. Gaston, je laat véél verdriet en leegte in ons achter maar anderzijds verdien je nu rust en vred nadat je héél Vlaanderen vele jaren hebt laten lachen tot tranens toe! Het ga je goed hierboven!

  5. Bedankt Gaston (en Leo),

    Jullie “kleurden” het scherm ondanks het feit we nog zwart/wit tv hadden begin jaren 80….
    Fantastische “eenvoudige” humor, zal met veel plezier blijven terugkijken naar die mooie momenten/fragmenten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to top button