Uitvaartgids

Een asverstrooiing of asverspreiding

Een asverstrooiing of asverspreiding

De asverstrooiing na de crematie

Wanneer iemand komt te overlijden heeft men de keuze in Vlaanderen: begraven of cremeren. Als men kiest voor crematie heeft men verschillende opties: de as bijzetten met urne, begraven met urne of uitstrooien. Over dit laatste gaat deze pagina. De asverstrooiing.

De begraafplaats van een stad of gemeente beschikt over een strooiweide of verspreidingsweide. Deze weide is de plaats waar men na crematie of plechtigheid de as komt uitstrooien. Wanneer alle familie op de begraafplaats is toegekomen leest of draagt de uitvaartondernemer nog een kleine tekst voor alvorens de as wordt uitgestrooid.

Na de asverstrooiing heeft men de mogelijkheid om bloemen op de as te laten leggen. Dit kan bijvoorbeeld met losse rozen of een bloemstuk(en). Hierin zijn vele mogelijkheden. Op verschillende begraafplaatsen heeft men de mogelijkheid om de naam van de overledene, waarvan de as werd uitgestrooid, te laten graveren op een naamplaatje. Dit naamplaatje zal worden opgehangen op een zuil die nabij de strooiweide en daar speciaal voor dient.

Asverstrooiing op zee

Niet alleen op de begraafplaats kan men de as laten verstrooien, ook op zee kan men de as laten verstrooien. Op zee, grenzend aan de Belgische kust, mag men de as verstrooien. Hiervoor zijn gespecialiseerde bedrijven die de families hierbij helpen. Na de crematie en eventueel een plechtigheid in de woonplaats, bestaat de mogelijkheid om de as te verstrooien op zee. Men maakt een afspraak met het bepaalde bedrijf en al dan niet op latere datum kan men de as op zee gaan verstrooien.  Let wel, dit moet worden aangegeven bij de bevoegde diensten.  Meer informatie kan u opvragen bij de rederijen die deze asverstrooiingen verzorgen.

As verstrooien in het openbaar is niet toegelaten

Op andere openbare plaatsen mag men geen as verstrooien, enkel op de begraafplaats of een daartoe aangewezen plaats van de gemeente of stad. Tenzij op privé terrein. Wanneer men de as wil verstrooien op grond dat eigendom was van de overledene, mag dat. Ook mag men op een ander privé terrein verstrooien indien men schriftelijk toestemming heeft van de eigenaar van dat betreffende terrein.  De schriftelijke toestemming moet worden overhandigd aan de ambtenaar van de Burgerlijke Stand alwaar de aangifte van overlijden moet plaatsvinden.

Share/Bookmark

Overname van onderwerp, tekst, foto of een gedeelte ervan is enkel toegestaan na schriftelijke toestemming van de eigenaar.

©Uitvaartvlaanderen.be

Related Articles

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button