BegraafplaatsenNieuws

De begraafplaats van Houthalen wordt groen begraafpark

De gemeente Houthalen-Helchteren gaat fors investeren in de begraafplaatsen. In 2018 werden de eerste stappen gezet richting de metamorfose van de begraafplaatsen, om ze te veranderen naar groene begraafparken. Naast het groen moeten de begraafplaatsen ook onderhoudsvriendelijk en duurzaam zijn. Om deze metamorfose in goede banen te leiden, werd ‘Centrum Duurzaam Groen’ uit Genk ingeschakeld. Zij werkten al een ontwerpplan uit voor de begraafplaatsen.

Dennenhaag

In het voorjaar zal men starten met het uitvoeringsplan. Daarbij zullen op verschillende begraafplaatsen geleidelijk aan veranderingen te zien zijn. Zo zal men op de begraafplaats van Houthalen de dennenhaag verwijderen. Het hout dat hiervan vrijkomt, wordt gerecycleerd en hergebruikt elders binnen de gemeente.

De oude haag wordt vervangen door een wintergroene, onderhoudsvriendelijke houtkant met inheemse soorten. Zolang de houtkant nog niet aangeplant en volgroeid is, plaatst de gemeente een tijdelijke afscheiding. Hierdoor wordt het intieme karakter van de begraafplaats gevrijwaard.

Groene oase

De tweede fase van het uitvoeringsplan is eigenlijk een testfase. Twee grasperken aan de ingang van de begraafplaats in Houthalen worden ingezaaid met een bloemenmengsel. Verder wordt een sectie graven, vlakbij aansluitend, beplant met sedum en vaste planten die door het CDG zijn voorgesteld. De kiezeltjes die er tussen de graven liggen, blijven liggen maar ze worden verfraaid door deze onderhoudsvriendelijke kleinere planten. Enigszins hogere vaste planten kunnen achter de graafstenen komen.

“We werken continu aan een natuurlijke vergroening van ons openbaar domein” licht schepen van Openbare werken Mustafa Aytar toe. “Aanplantingen gebeuren zoveel mogelijk met streekeigen planten, die liefst bijen en vlinders aantrekken. Het onderhoud gebeurt uiteraard zonder pesticiden. Het kerkhof van Houthalen moet een kleine groene oase worden waar onze inwoners tot rust kunnen komen. We weten dat het een belangrijke plaats is voor ontmoeting. En waar kan dit beter dan in een mooi, groen kader?”

Bron: eigen redactie, hln.be en citaten: tvl.be

Related Articles

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to top button