Uitvaartgids

Een begrafenis met kist of urne

Een begrafenis met een kist of een urne

begrafenis met kist of urneEen begrafenis kan plaatsvinden met kist of met urne. Zo kan een begrafenis eender waar plaatsvinden, in een kerk of in een aula. Een aula is al dan niet bij een begrafenisondernemer of crematorium. Ook crematoria hebben een aula, dus daar kan een begrafenis ook perfect plaatsvinden. Het verschil tussen een begrafenis met kist of urne is niet zo moeilijk. Wanneer er een begrafenis plaatsvindt met grafkist, is het stoffelijk overschot aanwezig. Wanneer de begrafenis met urne wordt gehouden, is het stoffelijk overschot reeds gecremeerd.

Geen enkele wet zegt of verplicht nabestaanden te kiezen om een bepaalde begrafenis te organiseren. Zo is er de keuze tussen begraven of cremeren. Cremeren kan voor de begrafenis of na de begrafenis. In Antwerpen wordt er heel veel gecremeerd voor dat de begrafenis plaatsvindt, in andere provincies zal men gaan cremeren na de begrafenis om nadien de as te gaan bijzetten of verstrooien. Asbewaring of asverstrooiing thuis is ook een mogelijkheid.

Een begrafenis in de kerk vormt een kerkelijke katholieke begrafenis. In een aula is een begrafenis al snel burgerlijke of van een andere geloofsovertuiging, al dan niet met een christelijke tint. De gebruiken tussen een kerk of aula zijn ook verschillend. Veelal wordt de kist of urne eerst gegroet in de kerk alvorens de plechtigheid start. In een aula wordt de urne of kist meteen binnengebracht of staat ze al opgesteld, zonder dat de groet vooraf gebeurt. Bij een begrafenis in een aula, groet men meestal de kist of urne op het einde van de plechtigheid, alvorens de ruimte te verlaten.

Uw begrafenisondernemer is de geknipte persoon om al de mogelijkheden te bespreken. Indien gewenst zal hij u een gedetailleerd prijsbestek opmaken met de verschillen, kerkelijk, burgerlijk, crematie voordien of nadien. Binnen deze keuzes zijn er ook prijsverschillen. Uw begrafenisondernemer zal u uitleggen waarin deze verschillen zitten en waarom.

16/01/2013

Related Articles

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to top button