Archief

Een begrafenis voor de doden of aanwezigen, uitvaartetiquette?

Een begrafenis voor de doden of aanwezigen, uitvaartetiquette?

Een begrafenis, is het voor de doden of voor de aanwezigen?

Is een begrafenis voor de doden of voor de aanwezigen? Dat is vaak de vraag. Eren we onze doden op een begrafenisplechtigheid? Of lopen bepaalde aanwezigen graag in de kijker? Internationale uitvaartmedia wijden hier vaak aandacht aan.

Deze aandacht kan gaan over hoe we ons zouden moeten gedragen op een begrafenis en welke ‘uitvaart etiquette’ erbij hoort. Maar wat is uitvaartetiquette? Wat houdt het in en wie bepaalt hierin de regels? Hoe moeten we ons gedragen?

Veel mensen vinden donkere kledij belangrijk op een uitvaart. Anderen willen lichte en zelfs witte of alledaagse kledij op een uitvaart. Omdat uitvaarten vandaag veelal persoonlijker worden, lijken de gebruiken ook te veranderen. Aan één ding hebben vele begrafenisondernemers een hekel, mensen die te laat komen.

Te laat komen op een begrafenis, het gebeurt bijna op elke begrafenis. Binnenkomen in de kerk of aula op een stil moment kan vaak een sfeer verbreken. Hier kan men gerust stellen dat men uit respect op tijd bij een uitvaart moet toekomen. Noem het een deel van de ‘uitvaart etiquette’.

Uitvaartetiquette of protocol

Maar deze uitvaart etiquette of protocol, kan veel meer inhouden dan enkel op tijd komen bij een begrafenis. Antwoorden op een uitnodiging voor een koffietafel, kan men hieronder verstaan. Bloemen ruim op tijd bestellen, niet een half uur voor de plechtigheid, is ‘uitvaartetiquette’.

Het vroegtijdig vertrekken uit een begrafenisplechtigheid gebeurt dagelijks. Na de offergang of het bedelen van de gedachtenisprentjes vertrekken. Getuigt dit van respect naar de overledene of nabestaanden toe? Vaak werken “prentjesjagers” op deze manier. De kerk of aula verlaten wanneer men in het bezit is van een gedachtenisprentje.

Een rouwbetuiging overmaken

Een rouwbetuiging overmaken aan de familie vormt een onderdeel van de etiquette tijdens de uitvaart. Ofwel een geschreven condoleance op de uitvaart zelf of een rouwkaartje achterlaten tijdens de begrafenisplechtigheid.

Men kan gerust stellen dat er op een uitvaart wel een bepaalde etiquette nodig is. Op deze manier kan de begrafenisplechtigheid rond de overledene gevoerd worden en niet rond mensen die zich op een bepaalde manier in de belangstelling zetten. Veelal de verkeerde manier.

De begrafenisplechtigheid dient om de overledene te eren. Een terugblik, een afscheid. Met respect voor het leven en voor de dood. Een bijzonder moment waarop nabestaanden en aanwezigen samen afscheid nemen.

21/02/2013 ©Uitvaartvlaanderen.be

Related Articles

Eén reactie

  1. Goed dat je aandacht besteedt aan uitvaartetiquette. Een uitvaart is al een verdrietige belevenis, dus je wil graag dat alles goed loopt. Fijn dat je benadrukt dat je op tijd moet komen, dit is inderdaad erg belangrijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button