Archief

Uitvaartvlaanderen.be – Het effect van de begrafenissector op ons milieu, een beeld.

Omgaan met ons milieu, als begrafenisondernemer

Hoe kan de uitvaartsector omgaan met het effect op het milieu?

Eerst en vooral, elke sector heeft zijn effect op ons milieu, afhankelijk van welke producten of diensten ze leveren aan onze maatschappij. Dus zo ook de begrafenissector. Er zijn verschillende factoren die ons milieu belasten in de uitvaartsector. Maar gaan we daar als begrafenisondernemers bewust mee om?

Tradities zijn gebonden aan bepaalde producten en omgekeerd. Wanneer een traditionele familie een begrafenis wil voor hun overleden familielid, wil men vaak een kwalitatieve doodskist. Niet zomaar een goedkopere kist, die men sneller zal gebruiken voor crematie. Nee, een begrafenis mag een degelijke eiken- of mahoniehouten kist zijn. Uiteraard heeft de productie en vervoer van bepaalde producten zijn kost en effect op het milieu. Toch kan men als begrafenisondernemer niet altijd de keuze maken om alles meteen milieubewust aan te brengen.

Crematie

Crematie heeft uiteraard zijn effect op het milieu. Toch zijn er dezer dagen zeer efficiënte filters rechtstreeks op de crematieoven aangesloten. Deze filters stoten zelfs minder uit dan de gemiddelde houtkachel in de winter. Op dat vlak zijn deze nieuwe filters zeker een goede zaak. Toch hebben we voor crematie energie nodig die niet hernieuwbaar is. Hiervoor worden nieuwe alternatieven bedacht, zoals het resomeren dat nog in zijn kinderschoenen staat.

Vlaamse normen betreffende producten die we gebruiken om te begraven zijn streng. Doodskisten en lijkwaden moeten voldoen aan strenge normen en voorwaarden, opgenomen in het Vlaams Decreet. Gaan we in Vlaanderen met onze tijd mee qua bewustzijn en de trends in de uitvaartsector? Zeker wel, steeds meer bedrijven leveren “groene” producten en volgen we de trends in de uitvaartwereld zeer goed op. We volgen het zelfs zo op, dat het proces, resomeren, massaal in de media kwam als alternatief voor crematie.

Ook de opkomst van begraafbossen zal meer en meer in de media te vinden zijn. Het Antwerpse Schoonselhof heeft als eerste in Vlaanderen zijn begraafbos geopend. Daar mogen biologisch afbreekbare urnen begraven worden. Echt begraven, een lichaam in een ecologisch doodskist, wordt nog niet aangeboden. Het is misschien een optie in de toekomst, maar op dit ogenblik is dat nog niet mogelijk.

©Uitvaartvlaanderen.be

______________________________________________________________________________

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook
Close
Back to top button