Nieuws

Besmettelijke begrafenissen in Congo

Een overlijden kan een overlijden meebrengen.  Zodat iemand begraven de dood kan betekenen van de persoon wie op dat moment begraaft.  Zo erg is de harde realiteit in de door ebola getroffen gebieden.

Het bleek de afgelopen week weer toen drie Ugandese familieleden stierven na een bezoek aan een begrafenis in Congo. Twee broertjes van vijf en drie jaar oud en hun oma raakten besmet met het ebolavirus en overleden na terugkeer in Uganda.

Daarmee waren de eerste dodelijke gevallen van ebola in het Afrikaanse Uganda een feit. Al sinds het virus in augustus vorig jaar in Congo uitbrak, bestond de angst dat het zich zou verspreiden naar het buurland van Congo. Strenge controles bij de grenzen moesten dat voorkomen, tot nu toe met resultaat.

Van de overledene in Congo, een pastor, was echter niet bekend dat hij ebola had. De uitslagen die dat uitwezen, kwamen pas na de begrafenis binnen. Niets leek de familieleden er dan ook van te weerhouden de uitvaart bij te wonen.

Hoofd crisissituaties van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), Mike Ryan, noemde het vrijdag „een onfortuinlijke samenloop van omstandigheden dat een pastor die naar mensen omziet en hen zorg verleend juist door zijn werk zelf besmet is geraakt en dan ook nog anderen besmet.”

Sinds augustus zijn in Congo bijna 1400 mensen de geestelijke voorgegaan, op een totaal van 2000 besmettingen. De kans op overleven is klein. Het is dus heel moeilijk om begrafenissen bij te wonen, omdat de kans op besmetting hoog is.

bron: www.rd.nl

Tags

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close
Close