BegraafplaatsenNieuws

Bezorgdheid over funerair erfgoed in Lokeren

Stadsbestuur wil 400 oude grafzerken laten verwijderen

Bezorgdheid over funerair erfgoed in Lokeren

Er heerst een grote bezorgdheid over funerair erfgoed op de begraafplaats van Lokeren.  De stad zou immers van plan zijn waardevolle oude graven te laten verwijderen.  Deze waardevolle graven omvatten de funeraire geschiedenis van de stad Lokeren.  Volgens verschillende media zou het om zo’n 400 graven gaan.

Groen-gemeenteraadslid Alain Debbaut dringt er bij de stad op aan om de meest waardevolle historische grafzerken op de begraafplaats in de Oude Bruglaan te behouden én restaureren. “Meerdere waardevolle graven, waaronder dat van oud-burgemeester Petrus Blancquaert, dreigen eind september verwijderd te worden.”

Een aantal zerken worden zeker behouden

Schepen van bevolking Claudine De Waele (Open VLD), bevoegd voor begraafplaatsen, gaf raadslid Debbaut een antwoord op de gemeenteraad. “Als er geen concessieovereenkomst meer bestaat, is het een wettelijke verplichting voor de stad om deze bordjes uit te hangen. Dat betekent niet automatisch dat de graven ook worden weggehaald. Als er één jaar na datum geen reactie komt van één van de nabestaanden wordt de grafzerk immers eigendom van de stad. De stad kan dan zelf bepalen wat ze doet met het grafzerk: verwijderen of toch bewaren. Voor een aantal graven kan zeker bekeken worden om die te behouden”, zegt De Waele.

Een budget voor het onderhoud is momenteel wel niet voorzien.  Want dat kan wel wat werk inhouden, zeker wanneer er geen pesticiden meer gebruikt mogen worden om openbare domeinen te onderhouden en onkruid te weren.

Peterschap meer in het daglicht stellen

De eerdere actie om een peterschap in te voeren voor verwaarloosde graven is tot op heden geen groot succes. “Slechts vier burgers, twee scholen én één bedrijf hebben zich gemeld. Misschien kunnen we de oproep nog eens doen”, aldus De Waele, die tot slot ook de suggestie opwierp aan raadslid Debbaut om de kwestie ter sprake te brengen binnen Erfpunt Waasland. “Misschien kan u daar, als lid van de raad van bestuur, ook een initiatief voorstellen?”, aldus de schepen.

Zo’n peterschap over oude graven is niet enkel terug te vinden in Lokeren, vele ander steden hebben zo’n project lopen en zijn nog op zoek naar mensen die op die manier mee willen zorgen voor het funerair erfgoed en het behoud ervan.

Bron: eigen redactie, hln.be, lokeren.be

Related Articles

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button