Bloemen bij een begrafenis

Afscheid nemen met bloemen om herinneringen te koesteren.

Rouwbloemen-rouwboeketten-grafstukken-bloemen-begrafenisBloemen worden bij verschillende gelegenheden in het leven geschonken. Zo ook wanneer iemand komt te overlijden. Een bloem kan troost bieden wanneer men in rouw is. Een overlijden en bloemen gaan daarom ongetwijfeld samen. Rouwbloemen zijn een teken van liefde naar de overledene toe. Zo bieden bloemen troost aan de nabestaanden wanneer het moeilijk gaat.

Respect voor de overledene door bloemen te schenken.

De bloemen voor de begrafenis worden veelal besteld door de directe familie tijdens het regelen van de begrafenis. De begrafenisondernemer zal ervoor zorgen dat de bloemen worden geleverd en voorzien zijn van de juiste opschriften. Deze opschriften worden op een lint afgedrukt en zo aan het bloemstuk verbonden. De vrienden of genodigden van de begrafenis, hebben de gewoonte bloemen te laten leveren of mee te brengen naar de begrafenis als teken van respect voor de overledene.

Verschillende soorten rouwarrangementen

Men heeft verschillende soorten bloemstukken bij een begrafenisplechtigheid. Van grote kransen tot kleine tuiltjes. Ook het kistbloemstuk of urnebloemstuk zijn bloemstukken die centraal bij de overledene aanwezig zijn tijdens de uitvaart. Bij een overlijden van jonge mensen zijn ook de vormen van bloemstukken opvallend. Een bloemstuk in de vorm van een hart is dan een van de meest gegeven bloemstukken. De chrysant maakt dan weer zijn intrede op 1 november bij de herinnering van de overledenen op de begraafplaats.

Bloemen en hun centrale rol tijdens het afscheid nemen

Wanneer de familie in het funerarium/mortuarium een begroeting voorziet , wordt de overledene ook daar bijgestaan door bloemen. Deze bloemen kunnen besteld zijn door de familie of afgeleverd door vrienden of kennissen. Wanneer hier door de familie geen bloemen voorzien zijn, zal de begrafenisondernemer ervoor zorgen dat er toch een bloem of plant voorzien wordt om de begroeting aangenaam te maken. Geschonken bloemen worden dan ook meegenomen naar de uitvaart. In de aula of kerk krijgen deze bloemen ook een sleutelrol. Bij het binnentreden van de kerk liggen de bloemen centraal aan de ingang. In de aula liggen deze bloemen rond de overledene. Het kan ook verschillend zijn, alles is naar wens van de familie.

Hoewel de bloemen de overledene tijdens het gehele proces van afscheid nemen vergezellen, is de laatste bestemming het kerkhof. Ook daar blijven ze nog een tijd bij de overledene. Op of rond het graf blijven ze blijk geven van een mooie herinnering.

Back to top button