Ceremoniemeester

Een ceremoniemeester is onmisbaar bij een uitvaart

De persoon die tijdens de uitvaart alles in goede banen leidt is de ceremoniemeester. Altijd mooie en netjes opgekleed en sereen leidt hij de uitvaart. Een begrafenis zonder een ceremoniemeester is ondenkbaar. De rol van de ceremoniemeester wordt op voorhand goed besproken.

Bij aankomst van de familieleden zal de ceremoniemeester de mensen begeleiden naar de juiste zitplaats in de kerk of aula. Hij weet goed op voorhand wie waar moet komen te zitten. Ook weet hij goed hoe de gezinstoestand of familietoestand van de nabestaanden in elkaar zit. Zo kan hij iedereen plaatsen volgens het correcte protocol.

Als de urne of kist naar voren gedragen wordt, meestal bij een uitvaart in de kerk, volgt de ceremoniemeester de drager(s) met al dan niet een bloemstuk in de handen om op/rond de kist/urne te leggen wanneer deze centraal opgesteld staat.

Exacte timing van de begrafenis

Tijdens de juiste momenten zal de ceremoniemeester tijdens de afscheidsplechtigheid de mensen duidelijk maken wanneer men moet opstaan en wanneer men mag neerzitten. Dit is ook geheel afhankelijk van de plek waar afscheid neemt. In een aula is dit meestal niet het geval. Per regio in Vlaanderen kan dit sterk verschillend zijn.

Bij de offerande zal de ceremoniemeester de familieleden als eerste laten groeten. Op de juiste manier en op de juiste volgorde zal hij, samen met de dragers, ervoor zorgen dat elk familielid de kans heeft om als eerste de offergang kan maken. Na de familie zal ook de rest van de aanwezigen de kans krijgen om afscheid te nemen. Hier kan men eventueel eengedachtenisprentje in ontvangst nemen.

Het einde van de begrafenis

Aan het einde van de dienst zal de ceremoniemeester de bloemen op/rond de kist/urne weer in de hand nemen zodat de dragers het stoffelijke overschot kunnen opnemen. Hij zal achter de kist/urne aan lopen tot dat deze weer in de lijkwagen geplaatst is. Afhankelijk van de plaats, kerk/aula van de plechtigheid.

De ceremoniemeester is essentieel en van een groot belang bij een begrafenis, hij weet exact wat er moet gebeuren en wanneer. Een goeie begrafenisondernemer is ook een goeie ceremoniemeester die er zorg voor draagt dat zijn klanten krijgen waar ze recht op hebben, een waardig afscheid van hun overledene.

Back to top button