Nieuws

Crematorium in Amiens combineert de dood met moderne architectuur

Crematorium in Amiens combineert de dood met moderne architectuurAls u het woord “crematorium”  hoort, gaat het zelden gepaard gaat met het woord “mooi”.  Het architectenbureau Plan 01  heeft onlangs uiteengezet waarom deze crematoria een gemeenschappelijke visie hebben.  Deze twee unieke crematoria van Rennes Métropole Crematorium en het  Crematorium in Amiens  in Frankrijk. Beide gebouwen zijn gemaakt met een sterke artistieke visie en een unieke gevoeligheid voor de emotionele en spirituele behoeften van degenen wiens dierbaren zijn gestorven.

In de afgelopen decennia hebben meer en meer mensen in Frankrijk gekozen voor crematie bij begrafenissen, waardoor de vraag naar crematoria aanzienlijk verhoogt.  In plaats van te kiezen van een omvorming van bestaande gebouwen hebben de architecten gekozen voor een nieuwe benadering bij het ontwerpen.  Het gaat veel om het functionele en om de emotionele troost.

De ploeg die het crematorium in Amiens hebben ontworpen vertellen: “Het succes van deze aanpak ligt in de omgeving en waarbij nabestaanden op een waardige en serene manier afscheid kunnen nemen. ”  Het belangrijkste element van de plan 01 architecten was isolement. Ze wilden niet dat de getroffen families geconfronteerd worden met de geluiden en het leven buiten het crematorium, in de drukke stad.  Naast dit isolement kozen de architecten ook voor het verwijderen van de klassieke elementen die bij een crematorium horen, zoals een schoorsteen.

Toen het team van Plan 01 architecten wisten dat ze een crematorium wilde ontwerpen dat een gastvrij gevoel geeft aan de gasten.  Dit ongeacht religieuze overtuiging.  In het crematorium zijn twee aula’s aanwezig, een centrale inkomhal en een terras.  Alles met een heel moderne look en zijn de ruimten voor het technische gebeuren volledig afgeschermd van het grote publiek.  Elke ruimte heeft ook twee toegangen, die ervoor zorgen dat geen twee families elkaar moeten kruisen voor of na een uitvaart.

 

 

Related Articles

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to top button