De begrafenis of uitvaart

De begrafenis of de uitvaart, een laatste moment van afscheid

begrafenisDe begrafenis of uitvaart. Enkele dagen na het overlijden en de bespreking met de begrafenisondernemer heeft plaatsgevonden, vindt de begrafenisplaats. In ons land geldt er geen wetgeving die het aantal dagen tussen overlijden en begraven vastlegt. Bij onze buren in Nederland wel. Toch kan een lokale overheid een regeling opmaken dat zegt hoeveel dagen er mogen zijn tussen overlijden en de begrafenis.

Een begrafenis kan verschillende facetten inhouden. Meestal wordt er eerst een afscheidsplechtigheid gehouden. Het kan, dat de overledene eerst nog thuis werd opgebaard voor de uitvaart en dat deze aldaar gekist wordt. Zo heeft de naaste familie de kans om een laatste keer de overledene te groeten. Wanneer de overledene gekist is, vertrekt men naar de kerk of aula zoals vermeld op de doodsbrief die naar de genodigden verstuurd werd. Ook in de kerk kan er een verschil zijn tussen een begroeting voor of na de uitvaart achteraan of elders in de kerk.

Als de uitvaart plaats heeft in een aula, bij de begrafenisondernemer of in het crematorium, wordt de overledene meestal op het einde van de dienst nog een laatste keer begroet. Bij het verlaten van de aula krijgt men een gedachtenisprentje of bidprentje. Ook dit is een optie die de familie heeft maar is geen must.

 

Voor of na de begrafenis cremeren

Voor of na de uitvaart heeft men de keuze om de overledene te laten cremeren. Gebeurt decrematie voor de uitvaart, zal de uitvaart plaatsvinden met een urne. Natuurlijk is er ook de mogelijkheid om de overledene na de begrafenisplechtigheid te laten verassen. Hierin is de keuze vrij. Meestal wordt er tijdens de crematie een rouwmaaltijd gehouden.

Een klassieke begrafenis omvat meestal een kerkdienst met daaropvolgend een begrafenis van de grafkist in volle grond of grafkelder op het kerkhof. Op bepaalde kerkhoven in Vlaanderen heeft men ook de keuze om de kist bovengronds te begraven, maar deze optie is nog vrij beperkt qua aanbod. Een zogenaamde grafgallerij. Deze optie zal zeker nog in aanbod stijgen de komende jaren, daar gemeenten nu de aanbouw van bovengrondse graven uitbesteden aan aannemers.

Na crematie heeft men verschillende keuzes te maken qua asbestemming. Klik op asbestemming om al deze opties te raadplegen.

Back to top button