De cremulator, wat is dat?

Een cremulator verwerkt beenderresten tot as

De cremulator is een toestel dat in het crematorium gebruikt wordt om as te bewerken

Na een crematie blijven er nog beenderresten over. Dit in combinatie met as en andere resten. Om deze resten te verwerken tot een egaal as heeft men een toestel nodig. Het toestel kreeg de naam “cremulator”. Dit toestel heeft een asverwerkende functie in het crematorium. Zo zal het ook alle andere metalen of voorwerpen uit de as verwijderen. Andere resten kunnen bijvoorbeeld metalen van de uitvaartkist of implantaten zijn.

In de crematieoven bevindt zich een aslade. Deze aslade bevat alle resten na crematie. De lade wordt in de cremulator geschoven. Zo kan de cremulator alle resten verwerken tot een egaal as. Op minder dan twee minuten tijd heeft het toestel alle bewerkingen voltooid. Een egaal as verkrijgen is nodig. Bij asverstrooiing dient de as mooi gelijkvormig te zijn. Andere resten worden van de as gescheiden.

Te verwijderen voor crematie

Er zijn ook materialen die bij de overledene dienen te worden verwijderd vóór crematie. Zoals pacemaker. Dit volgens het Vlaamse Decreet. Deze pacemaker moet worden weggehaald door een arts. Doch gebeurt het vaak dat de begrafenisondernemer deze taak voor zich neemt. De batterij van de pacemaker zou kunnen ontploffen tijdens de crematie en zo schade toebrengen aan de crematieoven.

Hoe werkt een cremulator?

Back to top button