Archief

De keuze voor crematie

De keuze voor crematie?

Waar ligt de keuze voor crematie?

keuze voor crematieWaar ligt de keuze voor crematie of begraven? Door de eeuwen heen hebben we in onze westerse wereld slechts 1 manier van lijkbezorgen gezien: begraven. In de 20e eeuw is daar verandering in gekomen. Crematie kwam op de voorgrond en steeds minder mensen kiezen voor een klassieke teraardebestelling. Waar ligt de keuze voor crematie dan?

De keuze voor crematie gaat mee met de tijd

De keuze voor crematie zal wellicht meegaan met de tijd. Vandaag leven we bewuster, worden we door de maatschappij ook klaargemaakt om meer met het milieu bezig te zijn. Wanneer man dan kiest voor crematie, geeft dit echter het foute beeld. Crematie is niet altijd een groene keuze, integendeel zelfs. Wanneer men begraaft volgens de vooropgestelde normen, zal het stoffelijk overschot niet meer vervuilen dan crematie.

Vaak vertellen nabestaanden over de keuze voor crematie aan hun begrafenisondernemer. “Crematie is veel milieuvriendelijker en proper”. Voor een deel is dit correct. Het is proper, het stoffelijk overschot is in korte tijd weg en zal niet ontbinden onder de grond. Milieuvriendelijk is het niet altijd. Crematoria zijn voorzien van de allernieuwste technieken en filters. Het stoot niet altijd heel veel uit, de gemiddelde schoorsteen stoot veel meer uit dan een crematorium. Toch kan men hier niet spreken over een heel milieuvriendelijk alternatief.

Crematie is niet goedkoper dan begraven.

“Het is goedkoper dan begraven.” Weer is dit fout. De kost van crematie ligt vaker hoger dan deze van een klassieke begrafenis, teraardebestelling. Enkel wanneer men een dure grafkist en grote grafzerk bestelt, zal de factuur van een crematie lager liggen. Het gebruik van de oven in het crematorium kost al snel meer dan 500 euro. Een kost die op de factuur staat en waar de begrafenisondernemer geen winst op maakt.

Crematie is dus veelal duurder dan begraven. Het beeld dat crematie heeft in deze maatschappij is soms vervormd. Niet iedereen heeft er een klaar en duidelijk beeld van. Zo is er de misvatting met betrekking tot de as. Men denkt vaak dat de as die overblijft van het lichaam, ook van de weefsels is. Dit klopt niet. Alle weefsel verbrandt tijdens de crematie. Het enige wat overblijft is het beendergestel van het stoffelijk overschot. Dit is door de warmte van crematie uit elkaar gevallen en wordt vermalen na het leegmaken van de crematieoven.

Onderhoud doet kiezen voor crematie

Nog een ander argument, en je zou schrikken hoeveel nabestaanden crematie kiezen omwille van dit argument: het onderhoud van een graf. “Het is proper en we moeten niet zoveel onderhoud uitvoeren aan een graf wanneer we voor crematie kiezen”. Dit is een alledaagse uitspraak van nabestaanden. Als het ware uit het leven gegrepen. Wanneer de nabestaanden een zerk moeten onderhouden, vormt dat in hun drukke leven een struikelblok. Vandaar vaak een asverstrooiing na crematie. Een urnenkelder of columbarium geeft ook minder onderhoud.

20/04/2013 ©Uitvaartvlaanderen.be

Share/Bookmark

Overname van onderwerp, tekst, foto of een gedeelte ervan is enkel toegestaan na schriftelijke toestemming van de eigenaar.

pijltjeAlle uitvaartnieuws volgen?

pijltjeAlles over begrafenissen en aanverwante onderwerpen

pijltjeNieuwsarchief

pijltjeBekende overledenen 

 

 

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button