De Lijkwagen

Wanneer een persoon overlijdt, wordt hij vervoerd in een wagen ingeschreven als lijkwagen.

De eerste wagen die ter plaatse komt bij een overlijden is de lijkwagen van de begrafenisondernemer. Een lijkwagen of rouwauto heeft een zeer belangrijke functie en is essentieel voor een begrafenisonderneming. Het vormt als het ware een visitekaartje voor de uitvaartondernemer die ermee rijdt.

Verschillende functies

Een lijkwagen kan verschillende functies uitoefenen binnen de begrafenisonderneming. Vanfunctioneel tot ceremonieel vervoer. Hoewel er dezer dagen bij veel grote uitvaartondernemingen een functionele wagen wordt gebruikt voor het functionele vervoer, zijn er nog veel begrafenisondernemers die hun lijkwagen gebruiken voor het vervoeren van de overledene.

Het gebruik van de lijkwagen

Het gebruik van de lijkwagen is vrij simpel. De wagen brengt de overledene van punt a naar punt b. Dit tijdens de uitvaart of net na het overlijden. Men mag een overledene niet vervoeren in een andere wagen, enkel in een wagen die ingeschreven is als lijkwagen. Het is ook zo dat een overledene altijd individueel moet worden vervoerd. Hiervoor zijn strikte regels voorzien.

Uitzicht, kleur en merken

De lijkwagen heeft aan de voorzijde het uitzicht van een normale personenwagen maar is aan de achterkant veel langer gemaakt. Zo kunnen er grafkisten of brancards in de wagen geplaatst worden. Er zijn in de lijkwagen ook geen extra zitplaatsen voorzien, tenzij hij zo gebouwd is. Er is ook veel verschil in merk, kleur en uitzicht.

Enkele merken die specifiek gebruikt worden in ons land:

  • Cadillac
  • Lincoln
  • Chrysler
  • Mercedes
  • Ford
  • Volvo
  • Chevrolet

De typische kleuren voor de lijkwagen zijn: Wit – Zwart – Grijs – Bordeaux – Beige – Blauw

Het gebruik in andere landen kan erg verschillend zijn

Ook is er een duidelijk verschil tussen het soort lijkwagen en het land waarin hij gebruikt wordt. Wanneer u over de grens met Frankrijk rijdt en u zou een begrafenisondernemer bezoeken, zou u een duidelijk verschil zien in het merk en model van lijkwagen. Wanneer er in België vaak gebruikt wordt gemaakt van Amerikaanse merken of typische Europese merken, zal u in Frankrijk echte Franse trots terugvinden. De begrafenisondernemers rijden er veelal met Renault of Peugeot. Lichte vrachten die omgebouwd worden tot lijkwagen. Plaats om de naaste familie, de lijkkist en de bloemen allemaal in één keer te vervoeren.

Aziatische landen en gewoonten

Dit is ook het geval in vele andere landen. In vele Aziatische landen zijn de lijkwagens grote praalwagens. In bepaalde streken zijn het zelfs omgebouwde vrachtwagens. In Vietnam vind je deze grote praalwagens terug (zie foto).

Ook in Japan zijn de lijkwagens helemaal omgebouwd tot grote praalwagens. Het houtwerk bovenop de wagens is helemaal met een gouden kleur beschilderd. De wagens hebben vaak het uitzicht van een tempel.

Lees ook

  • Geschiedenis van de Amerikaanse lijkwagen
  • Wetgeving lijkvervoer Vlaanderen
  • Lijkvervoer
Back to top button