De overledene, een overlijden

Een overledene is een persoon die kwam te overlijden

Iemand sterft of overlijdt, dan wordt de persoon een overledene genoemd. Een ander woord voor overlijden is gestorven, toch is overleden een zachter en meer gebruikt woord in Vlaanderen alsook in Nederland. Wanneer iemand komt te overlijden wordt een arts verwittigd, deze arts komt bij de overledene en maakt de juiste documenten op die benodigd zijn om de verdere afhandeling van het overlijden af te werken.

De dood die intreedt in het menselijke lichaam

De dood is een toestand waarin het lichaam zich bevindt, en de lichamelijke functies uitvallen. De actieve levensfuncties stoppen, zoals het ademhalen, eten, drinken, bewegen. De zintuigelijke functies en reflexen stoppen en er is duidelijk een spierverslapping te merken. Na het intreden van de dood start het ontbindingsproces.

De lijkstijfheid of Rigir mortis

Eén tot vier uur na het overlijden, treedt de lijkstijfheid in. De verslapte spieren, zoals hierboven geschreven, worden hard en stijf. Deze stijfheid treedt eerst in, in de armen, de benen en het hoofd. Het duurt tot acht uur tot deze lijkstijfheid zich volledig heeft doorgezet. Vanaf het 48ste uur na het overlijden neemt de rigir mortis weer af, door veschillende afbraakprocessen in het stoffelijk overschot.

Het stoffelijk overschot koelt af, de algor mortis

De afkoeling van het stoffelijk overschot, de algor mortis, wordt ook lijkkoude genoemd. Dit komt door het uitvallen van de stofwisseling. Tot 12 uur na het overlijden, gaat het stoffelijk overschot afkoelen en past het zich aan, aan de temperatuur van de omgeving.

Back to top button