De thuisopbaring

De thuisopbaring

De overledene begroeten in zijn eigen omgeving

Een thuisopbaring kan zijn voordelen hebben. Zo heeft men als nabestaande voldoende tijd om bij de overledene te kunnen zijn. U beslist zelf wie en wanneer iemand komt groeten. Er hoeft geen rekening gehouden te worden met de openingsuren van het funerarium of mortuarium. De thuisopbaring is een oude gewoonte die meer en meer verdwijnt in het Vlaamse land. Dit om hygiƫnische redenen.

 

Optimale omstandigheden voor de opbaring

bedkoelingenDe overledene kan op verschillende manieren thuis worden opgebaard. Een koeling of een behandeling van thanatopraxie is een must. Dit om de tijd van de thuisopbaring zo comfortabel mogelijk te laten verlopen. De kistkoeling of bedkoeling zijn een ideale toestellen om de overledene van koeling te voorzien. Al worden deze niet vaak meer gebruikt. Het meest optimaal is een behandeling van thanatopraxie dat het ontbindingsproces tijdelijk stopt en de overledene een natuurlijke aanblik geeft.

Wanneer iemand overlijdt, dient u een arts te verwittigen. Als de arts de nodige documenten heeft opgemaakt, kan u de begrafenisondernemer contacteren. Hij zal met u bespreken wat u het best kan doen. Elke situatie is anders. Zo kan de begrafenisondernemer u het beste advies geven betreffende opbaring en alles wat ermee te maken heeft. In bepaalde gevallen is een thuisopbaring niet aangewezen. Zeker niet wanneer iemand overleden is aan een besmettelijke ziekte.

 

Hedendaagse gewoonten om een overledene op te baren

Vandaag wordt de overledene meestal overgebracht naar het funerarium van de begrafenisondernemer. Het kan ook zijn dat de overledene in het lokale mortuarium wordt opgebaard of in het ziekenhuis/rusthuis. Deze instellingen, zeker de begrafenisondernemer, zijn er het beste voorzien om de overledene optimaal te kunnen verzorgen. Ook zijn de ruimten waarin de begroetingen plaatshebben, volledig voorzien van alle comfort. Dit om de bezoekers en nabestaanden optimaal te kunnen bedienen.

Back to top button