Een natuurbegraafplaats, wat is dat net?

De laatste rustplaats in de vrije natuur, toekomstmuziek?

De natuurbegraafplaats is in onze buurlanden geen nieuw concept meer. In Nederland en Duitsland kan men al begraven worden in de vrije natuur. Het concept van de natuurbegraafplaats past perfect in de mogelijkheid van de “groene begrafenis”. Iedereen wordt vandaag geconfronteerd met allerhande bio of milieuvriendelijke opties. De aarde bewaren en ervoor zorgen dat we niet meer vervuilen. Ook in de uitvaartsector komen er meer mogelijkheden en de natuurbegraafplaats is daar een van.

Milieuvriendelijke opties

In Sint-Niklaas kan men in 2011 zijn of haar as laten begraven in de bosbegraafplaats. Dit met een milieuvriendelijke urne. Hier gaat het niet om het begraven van stoffelijke overschotten zoals op een gewone begraafplaats. Toch zou men in de toekomst dit willen mogelijk maken in Vlaanderen. De dag van vandaag heeft men volgens het Vlaamse decreet de mogelijkheid, en dit vooral om verschillende geloofsovertuigingen tegemoet te komen, om begraven te worden in een lijkwade. Een grafkist of lijkkist is niet langer verplicht. Toch vormt de lijkkist een deel van onze cultuur bij begrafenissen.

Natuurbegraafplaatsen in het buitenland

In Nederland spreekt men niet langer over één natuurbegraafplaats. Men heeft er verschillende verspreid over gans Nederland. Ook Duitsland heeft er verschillende. De natuurbegraafplaats heeft niet het beeld zoals de klassieke begraafplaats. Er staan geen lange rijen grafstenen of columbaria. Het beeld van de natuurbegraafplaats is een bos. In dit bos heeft men de kans om concessies aan te kopen. Toch is die concessiekost vrij hoog. Er is een natuurbegraafplaats in Nederland, Bergerbos, in het Limburgse St. Odiliënberg, die voor een concessie van 100 jaar tot 6.900 euro vraagt.

Een volledige “groene begrafenis”

De natuurbegraafplaats zou, ook in Vlaanderen, het perfecte eindpunt zijn van een volledige groene begrafenis. Met een ecologisch beeld in gedachten, kan man een hele groene begrafenis uitwerken en samenstellen. Van een ecologische uitvaartkist of lijkkist tot het drukwerk met gerecycleerd papier. De groene begrafenis heeft ontzettend veel mogelijkheden. Begraven worden in de vrije natuur, zonder grafsteen en zonder enige extra milieubelasting, zou in de toekomst ook in Vlaanderen mogelijk moeten worden.

Bezoek ook: groenebegrafenis.be

Back to top button