Archief

Uitvaartvlaanderen.be – Nieuws – Erfrecht voor levensverzekeringen is gewijzigd

Erfrecht voor levensverzekeringen gewijzigd

Het voorstel van Guy Swennen werd in de senaatscommissie Justitie unaniem goedgekeurd

erfrecht-levensverzekeringen-is-aangepastOp voorstel van Guy Swennen (sp.a) heeft de Senaatscommissie Justitie unaniem het erfrecht gewijzigd met betrekking tot de levensverzekeringen.

Dit wetsvoorstel zal het testament van de overledene volgen. Ook al is de begunstigde geen wettige erfgenaam, zal de verzekering toch moeten uitbetalen aan de persoon die aangeduid werd in het testament van de persoon die kwam te overlijden. In het verleden hadden de verzekeringen meestal de impuls om uit te betalen aan een ver familielid dan aan de begunstigde opgemaakt in het testament.

Dit soort dingen leidde al tot honderden rechtszaken omdat de persoon die begunstigd is in het testament toch het geld van de levensverzekering niet krijgt. Daarom verandert de wet nu.

Als een levensverzekering geen begunstigde bevat én als de begunstigde de wettige erfgenamen zijn, dan gaat het geld naar de persoon die in het testament is aangeduid. Tenminste als geen echtgenote en kinderen of kleinkinderen nog in leven zijn.

De nieuwe wet zal gelden voor alle levensverzekeringen die na de inwerkingtreding ervan zijn afgesloten. Bij lopende verzekeringen heeft de persoon die de verzekering heeft afgesloten twee jaar de tijd om te zeggen dat de nieuwe wet voor zijn verzekeringscontract niét mag gelden. Anders geldt ook voor zijn lopend contract de nieuwe wet.

Share/Bookmark

pijltjeNieuwsarchief

pijltjeBekende overledenen 

©Uitvaartvlaanderen.be

______________________________________________________________________________

 

 

Related Articles

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook
Close
Back to top button