Grafzerken

Grafzerken, grafmonumenten, om een herinnering sterk te houden

grafzerkEen grafzerk is bepaalde soort steen die op het graf wordt geplaatst. De nabestaanden kiezen bij een bepaald bedrijf dat hierin gespecialiseerd is, een mooie zerk uit. Na het afwerken en beletteren van deze zerk gaat de leverancier naar hetkerkhof en zal dan met zijn materiaal de zerk keurig op zijn plaats zetten.

Hiervoor gebruiken deze gespecialiseerde bedrijven de beste materialen om een zo mooi mogelijk product af te leveren. Bij vele bedrijven kan je nog echt spreken van een ambacht bij het vervaardigen van deze grafstenen of monumenten.

Verschillende mogelijkheden.

In de loop der jaren is het graf op zich qua look heel hard veranderd. Het zijn niet langer die matte blokken met de overledene zijn naam erin gegraveerd. Dezer dagen is er een brede waaier aan mogelijkheden, van simpele beplanting tot een ultramoderne grafsteen met een videoscherm in verwerkt. Waarop het levensverhaal van de overledene op wordt weergegeven. Dit is in Vlaanderen echter nog toekomstmuziek? Ook de voorlopige grafsteen is in Nederland geintroduceerd, in afwachting van een grafsteen wordt er reeds een speciaal kenmerk op het graf geplaatst.

kerkhofWat ook meer en meer gekozen wordt is een grafsteen waarin glas verwerkt is. Met glas heeft men heel veel mogelijkheden en het oogt ook heel modern. Het is wel sneller vuil en vraagt meer onderhoud maar de moderne mens kiest ook sneller een moderne grafsteen en kijkt niet naar het onderhoud. Er zijn zelfs mensen die het onderhoud van de familieconcessies door bedrijven laten gebeuren. Iets wat ook veel werk uit hun handen neemt.

 

Jonge mensen krijgen vaak een modern monument

Iedere familie verwerkt het overlijden op een andere unieke manier. En dat hoort ook zo. Maar rouwen gaat veel verder dan enkel herinneringen. Zo wil de familie ook zorgen voor een grafmonument of het inrichten van het graf op de eigen manier. Niet iedereen herinnert hetzelfde, niet iedereen voelt een overlijden heel pijnlijk aan. Toch kan men via het kopen van een grafmonument of grafzerk de herinnering van de overledene levendig houden. Ook bij grafmonumenten hebt u een zeer breed aanbod. Een jonge overledene zal sneller een moderne grafzerk krijgen dan iemand die een lang leven gehad heeft. Veel factoren spelen hierin een zeer belangrijke rol, niet enkel voor de look van de grafmonumenten maar zeer zeker ook de herinnering aan de overledene en hoe deze geleefd heeft.

grafzerken_kleinzerken-brugge-grafzerkengrafzerk-parijs-klein
grafsteen-kleingrafsteen-natuursteengrafstenen-doorstaan-winter
Back to top button