BegraafplaatsenNieuwsUitvaart

Herinrichting begraafplaats Vollezele

Binnenkort begint de gemeente Galmaarden met het herinrichten van de begraafplaats van Vollezele.  Er worden eerst tot 145 verwaarloosde en slecht onderhouden graven verwijderd.  De graven liggen rond de Sint-Pauluskerk in Vollezele.  Daarnaast zal de gemeente een 90-tal waardevolle graven.  Hierbij zijn veel graven met grafkelder. Na een werkbezoek samen met het Agentschap Onroerend Erfgoed in 2011 werd een lijst opgesteld met te behouden grafzerken.

Houders van eeuwigdurende concessies kunnen verlengen met 50 jaar

 

Daarbij werd gestreefd naar een maximaal behoud van de rijke diversiteit aan graftypes die doorheen de jaren werden gebruikt. “Het college heeft zich samen met Onroerend Erfgoed gebaseerd op een aantal parameters om tot onderstaande lijst te komen. Zo dienden kindergraven, graven van pastoors, burgemeesters en families van de historisch waardevolle paardenstoeterijen uitgesloten te worden van verwijdering. Daarnaast kunnen de houders van eeuwigdurende concessies hun concessie verlengen met 50 jaar.

Volledig afgeschermd voor het grote publiek tijdens de werken

Binnenkort zal men starten met het ontruimen van de graven op het terrein.  Zo zal men door de gemeentediensten graftekens laten verwijderen.  Zoals de wet voorziet zal de begraafplaats volledig voor het publiek worden afgeschermd.  De gemeente wil met deze werken rond de Sint-Pauluskerk een groen perk aanleggen dat verwijst naar de oorspronkelijke kerkhoven. Het kerkhof dateert volgens het voorlopig beschermingsbesluit van de site “minstens uit de 14de eeuw”.

Niet meer begraven

In februari wordt aan de gemeenteraad voorgesteld om de functie als begraafplaats voor het kerkhof rond de Sint-Pauluskapel stop te zetten. Er kunnen dan enkel nog bijzettingen worden toegestaan bij lopende concessies. Hiermee wordt de huidige werkwijze, met gebruik van de begraafplaats ter hoogte van de Repingestraat, herbevestigd.

Het gemeentebestuur werd op 22 januari 2015 in kennis werd gesteld door de Minister van Onroerend Erfgoed over het voornemen tot bescherming van kerkhof en hernieuwing van bescherming van de Sint-Pauluskerk. Het betreft een voorlopige bescherming in afwachting van de opmaak van een definitief beschermingsbesluit.

Related Articles

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to top button