NieuwsUitvaartVraag en Antwoord

Hoe gaat het te water laten in de Schelde in zijn werk in Antwerpen?

Hoe gaat het te water laten in de Schelde in zijn werk in Antwerpen?

Je kon er de laatste dagen niet naast, het mediabericht dat vanaf eind november het mogelijk is om een biologisch afbreekbare urne in de Schelde te laten rusten.  Maar hoe gaat dit praktisch in zijn werk?  De stad maakte een duidelijk filmpje hoe dit werkt.

 

Waar?

Op de Scheldekaaien ter hoogte van het Loodswezen kunnen families vanaf de oever afscheid nemen van hun dierbaren die de Schelde als laatste rustplaats kozen. Via een biologisch afbreekbare urne kan de as van de overledene hier op een veilige manier toevertrouwd worden aan de rivier.

De site achter het Loodswezen aan de Tavernierkaai is als serene en veilige plek ingericht om de as van een overledene aan de stroom toe te vertrouwen. In een passend Antwerps kader, op een boogscheut van het MAS, vlak bij het monument dat de zeelieden herdenkt die hun leven gaven in de oorlogsjaren. De site is bovendien goed bereikbaar met het openbaar vervoer en er is voldoende horeca in de buurt voor een eventueel aansluitend afscheidsmoment.

Afscheid aan de Schelde: het kantelsysteem

De stad voorziet een eenvoudig kantelsysteem waarmee de nabestaanden een biologisch afbreekbare urne in de Schelde kunnen te water laten. Ze leggen hiervoor de urne met de assen op een plaat bevestigd aan een stang. Door de stang te draaien, kantelt de enveloppe vervolgens in het water.

Stappenplan:

  1. Open het kastje met de code die u bij de reservatie kreeg.
  2. Ontgrendel de installatie door het hangslot los te maken met de rode sleutel uit het kastje.
  3. Plaats de urne op het blad aan de uiteinde van de arm.
  4. Draai de arm naar links richting Schelde tot deze haaks op de kaai staat.
  5. Duw de hendel zo ver u kan voorwaarts.
  6. Draai de hendel rond zijn eigen as tegen de klok in. Het blad kantelt en de urne glijdt in het water.
  7. Breng de arm opnieuw in de starttoestand en blokkeer de installatie door het hangslot opnieuw te bevestigen. Hang de sleutel opnieuw in het kastje en sluit deze.

Indien gewenst kan u een scheepsbel ophangen en een eigen vlag oplaten aan de vlaggenmast. De scheepsbel en hendel voor de vlaggenmast vindt u terug in het kastje.

 

De Stad maakte een filmpje over hoe het systeem werkt:

Welke urne mag ik gebruiken?

Het is enkel toegelaten een biologisch afbreekbare urne te gebruiken. Als alternatief voor de klassieke urne, is het ook mogelijk gebruik te maken van een enveloppe model, waarbij de assen in een composteerbare enveloppe te water worden gelaten.

Hoe reserveer je een tewaterlating in de Schelde?

Via deze link kan je online een reservatie boeken.  Kies als ‘Overlijden’ als thema en vervolgens ‘Afscheidsmoment aan de Schelde’. Klik op ‘afspraak maken’, vul uw gegevens in en kies ten slotte een beschikbaar moment.

 

Related Articles

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button