Nieuws

Is een begrafenis zo duur in België?

Wat media u niet vertellen... we zijn goedkoop in België

Rond Allerheiligen komen vele media met verhalen rond de uitvaartsector en hoe het er aan toe gaat.  Deze Allerheiligen gaat het weer over de uitvaartkost in België en dat deze zo duur is.  Wat men niet vertelt, is dat wij in ons land heel goedkoop zijn als het gaat om uitvaartonkosten.

Verkeerd beeld van wat de onkosten inhouden

Dat begrafenissen geld kosten, is geen fabel.  Dat is zo.  Maar een begrafenisondernemer heeft ook onkosten.  Het lijkt soms dat de begrafenisondernemer een factuur 100% als winst kan inboeken.  Dat is absoluut niet waar.  Crematies zijn voor de begrafenisondernemer één van de grootste onkosten, waarop men absoluut geen winst maakt.

Hout wordt duurder

Een crematie kost vandaag al snel zo’n 500 tot 600 euro.  Dit is puur voor het gebruik van de oven.  Daarnaast zijn er nog producten zoals kisten.  Het hout van bepaalde kisten is zo duur geworden het laatste jaar, dat Franse uitvaartmedia er een heel artikel over geschreven hebben.  Dat is bijvoorbeeld het geval met het eikenhout.

Houdt men rekening met de onkost van de koffietafel of niet?  Dat is wel belangrijk

Daarnaast moet men ook de kost van de gemiddelde koffietafel erbij rekenen.  Vandaag kost een uitvaart gemiddeld 5.000 euro, maar is de kost van de koffietafel hierin berekend?  Dan is de échte pure uitvaartkost wel minder.  In buitenlandse uitvaartmedia spreekt men niet vaak over de kosten van koffietafels en worden deze niet in de gemiddelde uitvaartkost opgenomen.

Een koffietafel kost soms meer dan de helft van de effectieve uitvaartkost

Want koffietafels kunnen heel wat geld kosten.  Vandaag betaalt men snel 18 euro per persoon voor een koffietafel, daar kunnen nog eens huuronkosten bij komen of personeelsonkosten voor de bediening.  Als wen 100 personen op de koffietafel vraagt, is de onkost van de koffietafel soms meer dan de helft van de effectieve uitvaartkost.

België is en blijft goedkoop, bij de goedkoopste van Europa

Moet men dan spreken over een hoge uitvaartkost in België?  Neen.  In vergelijking met andere landen ligt de gemiddelde uitvaartkost in België een heel stuk lager.  Dat mag ook geschreven worden, zodat de consument weet dat de Belgische begrafenisondernemer zeker niet de duurste is.  We horen bij de goedkoopste van Europa.

Concessies kosten geld, die tarieven stellen gemeenten en steden op, niet de begrafenisondernemer

Daarnaast moet er nog rekening gehouden met de grafconcessies.  Concessies of een ‘gekochte rustplaats’ zijn tarieven die steden of gemeenten heffen op een laatste rustplaats.  Dit zijn eveneens onkosten die worden doorgerekend, maar daar heeft de begrafenisondernemer ook geen winst op.  Er zijn dus heel wat externe onkosten die de begrafenisondernemer moet voorschieten en op de factuur moet zetten.

Het voorschieten van uitvaartonkosten, dat doet een begrafenisondernemer ook

Het voorschieten van onkosten zoals concessies, is nog een punt van belang dat de begrafenisondernemer doet voor zijn of haar rouwende families.  Want het kan soms lang duren voor de begrafenisondernemer vergoed wordt voor zijn diensten.  Er zijn ook vele goede dingen die een begrafenisondernemer doet, maar uit het oog verloren wordt.

We dragen zorg voor onze maatschappij

Het vak van begrafenisondernemer is zorg dragen voor onze maatschappij.  Enkel schrijven over hoe ‘duur’ een uitvaart is of geworden is, of zou zijn, voelt aan als wat kort door de bocht.

Christophe Bruyneel
Begrafenisondernemer

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook
Close
Back to top button