Uitvaartgids

De Islamgemeenschap en de dood | Uitvaartvlaanderen.be

De Islam, het geloof en de dood

Islam en de dood

De islam heeft sterke tradities als het gaat om de dood en alles wat erbij komt kijken. Graag geven wij wat informatie betreffende verschillende aspecten rond de dood en deze geloofsovertuiging.

Ook voor Moslims is het geloof in een leven na de dood één van de grondbeginselen van hun geloof. De dood is slechts een overgang naar een betere en hogere levensvorm.

Wanneer de dood intreedt:

Het is zeer belangrijk voor deze gemeenschap dat het lichaam zo spoedig mogelijk één wordt met de aarde, waarbij men symbolisch het hoofd met de aarde in aanraking wil brengen. In de meeste Islamistische landen worden de overledenen zonder doodskist begraven.

In Vlaanderen is het reeds toegelaten om te begraven zonder doodskist, een lijkwade is voldoende, toch moete deze aan strenge voorwaarden en normen voldoen. Dit om aan de Moslimgemeenschap een kans te geven hun doden op hun manier te begraven. De begraafplaats moet onaangeroerd blijven en kan niet worden ontruimd. Een familiegraf bestaat niet. Elke overledene krijgt zijn eigen graf.

Het verzorgen van de overledene:

Het wordt als een collectieve plicht beschouwd, de overledene te wassen. De reinheid van het lichaam, zowel voor een levende als voor een afgestorvene, is van zeer groot belang. Er zijn zeer strenge voorschriften voor het rituele wassen.

  • Het lichaam 3x of meer wassen, afhankelijk van hoe noodzakelijk het is.
  • Het lichaam moet een oneven aantal keren gewassen worden.
  • Bij sommige wassingen kunnen er bladeren van de lotusboom in het water worden gedaan of iets anders dat het lichaam reinigt (zeep bv.) ( steeds bij de eerste wassing).
  • Bij de laatste wassing bij voorkeur kamfer gebruiken, vermengd met water, of een andere parfum (misk).
  • De haarvlecht moet worden losgemaakt en het haar moet gewassen worden en gekamd.
  • Het haar van de vrouw wordt vervolgens in drie vlechten gevlochten en op haar rug gelegd.
  • Beginnen met de rechterzijde en bij de plaats van de woedoe (kleine rituele wassing).
  • De wassing doen met een doek (washandje) en het lichaam (de geslachtsdelen) bedekken.
  • Mannen worden door mannen gewassen en vrouwen door vrouwen, met uitzondering van de echtgenoot: hij mag zijn vrouw wassen, en omgekeerd.
  • De wassing dient te gebeuren door iemand die ermee vertrouwd is; liefst gebeurt ze door iemand die familie is van de overledene.

Na de wassing van de overledene wordt het lichaam in stof gewikkeld. Dit om het lichaam te bedekken. Een mannelijke overledene krijgt drie strepen stof omgewikkeld en een vrouwelijke overledene krijgt er vijf, dit voor een betere bedekking.

 

De Begrafenis

De begrafenis is een collectieve plicht voor elke Moslim. De Iman leidt de begrafenis volgens de traditie. Het graf van de overledene moet de juiste diepte en ruimte hebben. Dit in Vlaanderen volgens de juiste regelgeving.

 

Share/Bookmark

©Uitvaartvlaanderen.be

Related Articles

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button