BegraafplaatsenNieuws

Jong N-VA Gent vraagt meer natuurbegraafplaatsen

Wettelijk is het verboden om stoffelijke resten zomaar in de natuur te begraven. Natuurbegraafplaatsen bieden de oplossing. Het initiatief en bevoegdheid voor zo’n begraafplaatsen liggen bij het lokaal bestuur. “Er is een groeiende maatschappelijke vraag naar een laatste rustplaats in de natuur. Bovendien zijn mensen zich steeds meer bewust van hun impact op het milieu, ook na hun overlijden”, zegt Jong N-VA Gent-voorzitter Mathieu Cockhuyt.

Gent beschikt voorlopig slechts over één natuurbegraafplaats, namelijk in Drongen. “De natuurbegraafplaats in Drongen is een succes en overstijgt de verwachtingen. Dat toont dat de nood voor meer natuurbegraafplaatsen er wel degelijk is. Ook een begraafbos is meer dan welkom, dat heeft Gent nog niet.”

Wat?

Natuurbegraafplekken zijn zones op natuurlocaties voor asverstrooiing of het begraven van biologisch afbreekbare urnes. De inrichting ervan kan enkel binnen het openbaar domein, in specifiek door lokale overheden aangeduide zones én met toestemming van het Agentschap voor Natuur en Bos.

Waarom?

Er is een groeiende maatschappelijke vraag naar en behoefte aan een laatste rustplaats in de natuur. Het zomaar in de natuur begraven van stoffelijke lichamen kan in Vlaanderen niet. Daarom vraag Jong N-VA Gent om meer natuurbegraafplaatsen en een begraafbos.

Bron: jong N-VA Gent

Related Articles

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button