NieuwsVraag en Antwoord

Kan een gemeente een urne verwijderen uit een columbarium?

Een gemeente of stad kan een urne verwijderen uit een columbarium.

Dit kan enkel wanneer de rusttijd in het columbarium afgelopen is.  Een jaar voor de afloop van deze grafrust in het columbarium, komt er een melding aan de specifieke nis te hangen, met de melding dat de grafduur ten einde loopt.

Op deze manier hebben de nabestaanden de kans om stappen te ondernemen en eventueel de grafduur te verlengen of alsnog een concessie te nemen wanneer dat niet het geval was.  Op deze manier is men zeker dat de stoffelijke resten blijven en niet worden uitgestrooid.

Het is dus niet zo dat elke gemeente of stad zomaar plots een urne kan verwijderen.  Men laat de nabestaanden de kans om stappen te ondernemen en dit een jaar lang.  Indien er geen reactie komt, omdat bijvoorbeeld bepaalde nabestaanden een jaar lang niet naar het columbarium komen, heeft de stad of gemeente het recht om de nis te legen en de as te verstrooien.

Dit omdat men er dan vanuit gaat dat de nabestaanden ermee akkoord gaan dat de grafduur mag eindigen.  Indien nabestaanden niet reageren binnen een jaar na het plaatsen van de melding aan het columbarium, kan een grafduur worden beëindigd op die specifieke nis.

 

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close