Nieuws

‘Kleine belasting, maar groot effect op ­ongelijkheid’

‘Kleine belasting, maar groot effect op ­ongelijkheid’

Politici en burgers lijken het eens te zijn: de erfbelasting moet zo laag mogelijk. Maar op lange termijn kan ze de ongelijkheid gevoelig verminderen, blijkt uit een nieuwe studie. Dat staat te lezen in De Standaard.

Geen enkele belasting is populair, maar zeker de ‘belasting op verdriet’ stuit op weerstand. De Vlaamse regering zal dus op flink wat applaus kunnen rekenen met haar plan om de tarieven voor de successierechten dit jaar omlaag te trekken.

Vorig jaar ontving Vlaanderen 1,4 miljard euro uit erfbelasting, blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein (Open VLD). Dat is vergelijkbaar met de vorige jaren. Maar voor Tommelein mag dat meer dan 100 miljoen euro minder zijn, zei hij vorige week in deze krant (DS 26 december). Zeker het hoogste tarief, van 65 procent belasting op een grote erfenis (meer dan 125.000 euro) aan derden neemt hij op de korrel. Dat tarief zou niet hoger dan 50 procent mogen zijn, zei hij, al wil hij zich nog niet vastpinnen op tarieven, ‘want niet iedereen deelt mijn mening’.

Lees het volledige artikel op De Standaard

Related Articles

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button