Koeling – Bedkoeling – Kistkoeling

Wanneer een persoon overlijdt, komt bij na verzorging in de koeling terecht.

Om de ontbinding van het stoffelijk overschot na overlijden tegen te gaan wordt de overledene in een koeling geplaatst. Deze koeling kan zich in het funerarium of mortuarium bevinden. Ook kan men men nog koelinginstallaties terugvinden op het kerkhof. Een koeling is essentieel in de periode van overlijden tot aan de uitvaart.

 

Verschillende soorten koelingen

koeling-kastEr zijn verschillende soorten koelingen aanwezig op de markt. Je hebt koelkamers ,koelcellen of koelkasten. Het grote verschil zit hem ook in de locatie. In mortuaria zal je eerder de koelkasten en koelcellen zien wanneer er in het funerarium van de begrafenisondernemer een koelkamer aanwezig is. Uiteraard is de begrafenisondernemer veel beter voorzien als het gaat om de verzorging van de overledene van a tot z.

 

foto: koelkast of koelcellen

 

 

 

 

Bed- of kistkoeling

koelplaat-kistkoelingWanneer een overledene niet in het rouwcentrum of funerarium wordt opgebaard maar op een andere plek kan men andere koelingen voorzien. Een bed- of kistkoeling is dan een mooie oplossing. Bepaalde rouwcentra zullen deze koelingen gebruiken als alternatief tot de koelkamer. Deze koeling is speciaal gemaakt om de overledene koel te houden in de kist of in een bed de ganse tijd van de opbaring.

 

 

Alternatieven voor de koeling

Een echt 100% waterdicht alternatief voor de koeling is er niet. Toch is er de behandeling van thanatopraxie. Deze behandeling stopt tijdelijk het ontbindingsproces van het stoffelijke overschot en geeft de overledene zijn natuurlijke kleur terug. Het is aangeraden bij een thuisopbaring deze behandeling te laten plaatsvinden. Deze behandeling kan verplicht zijn wanneer een overlijden in het buitenland plaatsvindt. Dit onder internationale overeenkomsten voor het vervoer van de overledene naar zijn thuisland.

Back to top button