Koffietafel of rouwmaaltijd

Koffietafel of rouwmaaltijd

Streekgebonden gewoonten

┬ęChristophe Bruyneel

In ons Vlaamse land heeft men de gewoonte na de uitvaart of tijdens de crematie een koffietafel of rouwmaaltijd te houden. Ook wel eens rouwmaaltijd genoemd. Hier hebben de mensen de kans om elkaar nog eens te ontmoeten, bij te praten en te genieten van een heerlijke maaltijd. Deze rouwmaaltijd is verschillend van streek tot streek.

In het Antwerpse is het stevast pistolets en sandwishes met koffiekoeken. Met een fruitsapje, koffie en thee. Ook charcuterie is rijkelijk aanwezig. In bepaalde streken van West-Vlaanderen is de rouwmaaltijd een warme maaltijd met bijpassende wijnen. Alles hangt af van wat de familie bestelt bij de begrafenisondernemer of bij een zaak die deze rouwmaaltijden organiseert.

Vele horecagelegenheden of begrafenisondernemers die koffietafels organiseren, werken vaak met formules voor deze rouwmaaltijden. Van een basispakket tot een pakket met wijnen, traiteurschotels of warme maaltijden.

Receptie

Wat ook tot de mogelijkheid behoort is het houden van een staande receptie, waarbij u de aanwezigen van de uitvaart uitnodigt voor een hapje en een drankje. Hierbij wordt er ook de mogelijkheid geboden om bepaalde versnaperingen aan de gasten te serveren om zo gezellig bij te praten na het afscheid van de overledene.

Back to top button