Archief

Lierenaars tevreden met afscheidsplek op het kerkhof

Lierenaars tevreden met afscheidsplek op het kerkhof

foto

pijlOp de begraafplaats Kloosterheide aan de Kesselsesteenweg in Lier opende in januari een afscheidscentrum. Bezoekers en gebruikers spreken er met lof over.

“Tijdens de eerste vijf maanden van dit jaar vonden op de begraafplaats Kloosterheide 152 begravingen plaats. Voor dertig daarvan was er een plechtigheid in de aula: bijna twintig procent dus”, zegt schepen Burgerlijke stand Maria Vekemans (CD&V/N-VA). “De groetruimte binnen werd slechts drie gebruikt, telkens bij erg slecht weer. De groetruimte buiten werd nog niet gebruikt. De meeste families willen de kist of urne immers begeleiden naar het graf, meestal met een kleine plechtigheid aan de laatste rustplaats.”

“Bezoekers en gebruikers zijn tevreden over de inrichting van de aula. Ze wordt als heel mooi ervaren. Alle gebruikers waren tevreden over de inhoudelijke kwaliteit van hun dienst. Wel wordt er geklaagd over te weinig parkeerplaatsen. De begrafenisondernemers stellen voor om parkeerplaatsen bij te maken op het braakliggend stuk grond aan de overkant van de dreef of de parkeerplaatsen aan de achterzijde van het kerkhof uit te breiden. Onze verkeersdienst onderzoekt dit”, stelt Vekemans.

Een ander probleem is dat in de aula slechts 175 mensen binnen mogen. “Het gebeurt dus meermaals dat 100 tot 150 mensen wegens plaatsgebrek de dienst rechtstaand in de hal of zelfs buiten moeten volgen. We onderzoeken of we voor hen een luidspreker in de hal kunnen plaatsen. Er blijkt ook nood aan een beamer te zijn”, vertelt schepen Vekemans.

Toen de gemeenteraad vorig jaar een nieuw begrafenisreglement goedkeurde naar aanleiding van ingebruikname van het afscheidscentrum, deed het Vlaams Belang een voorstel om de grafconcessie voor kinderen te laten vallen. Raadslid Olivier Peeters wilde tijdens de jongste gemeenteraadszitting weten wat het schepencollege hieromtrent van plan is. “Die beslissing valt pas in het najaar wanneer we het reglement evalueren”, antwoordde Maria Vekemans.

Share/Bookmark

pijltjeNieuwsarchief

pijltjeBekende overledenen 

 

©Uitvaartvlaanderen.be

 

Related Articles

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button