Lijkkist – Doodskist – Lijkwade – Uitvaartkist

Wat is een lijkkist of lijkwade, doodkist?

Lijkwaden zijn doeken of een omhulsel waarin een overledene wordt gewikkeld. Je hebt ze in verschillende vormen en bestaan uit verschillende materialen.

In tegenstelling tot vroeger worden lijkzakken de dag van vandaag zo ontwikkeld dat ze met de overledene samen ontbinden. Zo vormt het niet langer een barrière tussen de grond en het stoffelijk overschot, zoals dat vroeger het geval was. De lijkwade moet aan strenge Vlaamse milieunormen voldoen om gebruikt te mogen worden.

Is een doodskist of lijkkist verplicht?

In Vlaanderen is het niet langer verplicht om een lijkkist te kopen voor uw overledene maar wel zeer gebruikelijk. Het vormt wel een deel van onze cultuur. Daardoor komt het helemaal niet vaak voor dat je een begrafenis ziet zonder doodskist, met een ander wettelijk lijkomhulsel.

Een wettelijk omhulsel is wel degelijk verplicht, zowel voor begraven als cremeren.  Zo kan men rekening houden met de godsdienstige aard van iedereen in onze maatschappij. Aan lijkwaden zijn nog andere wettelijke voorwaarden aan verbonden, raadpleeg uw uitvaartondernemer voor meer informatie.

Hoe belangrijk zijn begrafenisfacturen voor de successierechten?
©Adobe Stock Licentie

Grafkisten, lijkkisten of doodskisten

In grafkisten bestaat dezer dagen een heel ruim assortiment aan houtsoorten, vormen, kleuren. Natuulijk hangt er per soort hout een ander prijskaartje. Dit kan echter soms hoog oplopen. Ook de uitvaartondernemers hanteren niet allemaal dezelfde prijs per zelfde kist.

De uitvaartondernemer heeft ook een ruime keuze aan grafkisten ter beschikking. Ook hierin heeft u een vrije keuze. Een grafkist kan van 500 tot 5000 euro en meer kosten. Om van een echt minimum tot een maximum te gaan. De Belgische/Nederlandse grafkisten zijn van hoogstaande kwaliteit en voldoen aan de vastgelegde normen.

 

Zink, polyesteren doodskisten

In het Waalse gedeelte van ons land en in het Brussels gewest, mag men echter nog zink gebruiken om te begraven of om kisten bij te zetten. Polyesteren kisten worden er ook nog begraven. Bij ons in Vlaanderen mag dit om milieuredenen niet meer. Wat voor ons een evidentie is. Niet zomaar alles mag begraven worden. Hiervoor zijn strikte regels opgemaakt door onze Vlaamse regering.

Lijkkisten bij crematie

Bij crematie van de overledene wordt de kist naar het crematorium gebracht. Alle houtsoorten zijn toegelaten met lak en met afwerking voor zover ze voldoen aan de vastgelegde normen.
Alle kisten die op de Belgische markt aangeboden worden, voldoen daaraan. Ongeacht welke houtsoort of vorm.

Binnenbekleding kisten

Een kist kan ook worden bekleed. Dit in verschillende stoffen bv: katoen of acetaat. Ook hierin hebt u een ruime keuze bij uw begrafenisondernemer.

©Adobe Stock Licentie

Wie draagt deze grafkisten?

In de uitvaartwereld noemt men dit simpelweg: dragers. Ze worden meestal gekleed door de uitvaartondernemer die voor de uitvaarten jassen of mantels aankocht.

Op deze mantels wordt meestal de naam en het logo van de uitvaartondernemer aangebracht. De dragers dragen de kist of urne tijdens de uitvaartdienst in de kerk of aula. Ook op het kerkhof dragen ze de kist of urne tot bij de laatste rustplaats.

Back to top button