Lijkvervoer

Bij lijkvervoer is er een verschil tussen functioneel en ceremonieel vervoer

Chrysler_lijkvervoer_functioneel_vervoerEen overledene moet vervoerd worden. Dit noemt men lijkvervoer. Hierbij is een voertuig ingeschreven als lijkwagen verplicht. Dit moet niet alleen de grote Amerikaanse lijkwagen zijn, vele uitvaartondernemers hebben dezer dagen ook functioneel vervoer. Een voorbeeld ervan vindt u op de foto hiernaast.

Er zijn vele verschillende manieren om een overledene van de ene plaats naar de andere te brengen. Begrafenisondernemers gebruiken hiervoor vele hulpmiddelen. Van een polyesteren kist met handvaten tot een brancard om de overbrengingen gemakkelijk te laten verlopen. Ook in het funerarium moet de overledene soms van plaats veranderen. Hiervoor zijn er verschillende begrafenisondernemers die automatische liften of systemen met katrollen gebruiken. Ook de ergonomie mag men niet vergeten, niet iedereen weegt evenveel.

Ceremonieel lijkvervoer

Lijkwagen_lincoln_ceremonie_vervoerDe moderne uitvaartondernemermaakt een duidelijk verschil in functioneel vervoer en ceremonieel vervoer. Bij ceremonieel vervoer wordt er meestal gebruik gemaakt van de grote klassieke lijkwagen. Wat niet wegneemt dat er ook nog uitvaartondernemers zijn die wagens zoals hierboven, ook gebruiken alslijkwagen. Dit is persoonlijk en zakelijk zelf te kiezen, als uitvaartondernemer. Een voorbeeld van een klassieke lijkwagen vindt u hiernaast.

Andere vervoersmiddelen dan de klassieke lijkwagen

Wie denkt dat het enkel mogelijk is om met een klassieke lijkwagen tot aan de laatste rustplaats gebracht te worden, heeft het mis. Er is een brede waaier aan mogelijkheden bijgekomen de laatste jaren. Een koets is ook een klassiek vervoermiddel maar geeft toch moderne toets aan een uitvaart. De uitvaartkoets heb je ook in verschillende kleuren en vormen. De lijkkoets werd in de vorige eeuw, vooral tijdens de oorlogsjaren, nog vaak gebruikt. In Vlaanderen bestaat de mogelijkheid ook om met de lijkkoets naar de laatste rustplaats gebracht te worden.

Naast de lijkkoets zijn er nog andere vormen van lijkvervoer. In Nederland heeft men zelfs een rijdend funerarium en rouwbus. Ook daar stopt het niet, een roze lijkwagen of een motor met sidecar om de kist te vervoeren. In Amsterdam heeft men zelfs een boot om de kist mee te vervoeren. Mogelijkheden genoeg om een uitvaart volledig te personaliseren.

Back to top button