Archief

Mag ik begraven worden op eender welke begraafplaats?

Mag ik begraven worden op eender welke begraafplaats?

Mag ik begraven worden op eender welke begraafplaats naar keuze?

mag ik begraven worden op eender welke begraafplaatsMag ik begraven worden op een begraafplaats naar keuze? Dat iedereen begraven kan worden op een begraafplaats naar keuze is een fabeltje. Er is een duidelijk verschil tussen een inwoner van een bepaalde gemeente of een niet-inwoner. Afhankelijk van de gemeentelijk of stedelijke regels, kan het zijn dat een begraving toegelaten of geweigerd wordt.

Begraven of cremeren valt onder strenge wetgeving. Wat er met een lichaam of as kan gebeuren, staat streng opgeschreven binnen deze wetgeving. Waar de stoffelijke resten naartoe kunnen na een begrafenisplechtigheid staat ook streng beschreven in het Vlaams decreet op lijkbezorging.

Toch kan niet iedereen zomaar begraven worden op de begraafplaats naar keuze. Een gemeente of stad kan zijn eigen regels opleggen als deze binnen deze regels binnen het decreet vallen. Er kan een taks gevraagd worden door een gemeente alvorens iemand op de begraafplaats “binnen mag”. Deze wordt inkomtaks genoemd.

Het kan ook zijn dat iemand helemaal niet op een begraafplaats “binnen mag”. Bijvoorbeeld wanneer iemand totaal geen binding had met die bepaalde gemeente. Dan kan het resoluut geweigerd worden. Belangrijk is dat u met al uw vragen bij uw begrafenisondernemer terecht kan.

De begrafenisondernemer is een sleutelfiguur bij het regelen van de begrafenis en dus ook de begraafplaats. Hij is van alles op de hoogte en weet de juiste mensen zitten om vragen aan te stellen. Ook wanneer er vragen zijn over de begraafplaats. Een begrafenisondernemer is op de hoogte van de gemeentelijke regels, zeker van gemeenten waarin hij werkzaam is.

Daarom kan het geen kwaad om op voorhand een gesprek aan te gaan met uw begrafenisondernemer naar keuze. Op die manier blijft u niet met vragen zitten en worden ze meteen correct van antwoord voorzien.

3/12/2012

Share/Bookmark

©Uitvaartvlaanderen.be

 Lees ook:

Kan een urne in een bestaand graf begraven worden?

Related Articles

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button