Basisinformatie

Moet een stad of gemeente nabestaanden verwittigen bij einde grafduur?

Moet een stad of gemeente nabestaanden verwittigen bij einde grafduur?

 Een stad of gemeente moet de nabestaanden bij het einde van een grafduur niet verwittigen.  Men man dus niet verwachten dat men een brief zal krijgen om zo op de hoogte te blijven van de grafduur.  In Vlaanderen voorziet het Vlaamse decreet voor de regeling van de grafduur, al dan niet met het verlenen van een grafconcessie.

Wat doet men wel?

De stad of gemeente die verantwoordelijk is voor hun begraafplaats(en) zal aan de ingang van de begraafplaats een lijst ophangen waar de namen en nummers van graven gepubliceerd worden die zullen worden ontgraven.  Ook wordt er aan elk graf individueel een boodschap worden aangebracht, waarop te lezen staat dat men, indien men kiest het graf en de resten te behouden, contact moet opnemen met de bevoegde gemeentelijke diensten.

Men kan kiezen voor een concessie vanaf het overlijden

Het is verstandig na te denken bij het overlijden, een concessie te nemen.  Een concessie is vergelijkbaar met een huurtijd.  Voor een bepaalde tijd huurt men de plaats op de begraafplaats.  Enkel concessies kan men verlengen.  Algemene graven, waarop geen concessie werd verleend, kunnen nooit verlengd worden.

Lees ook:

Hergebruik van bestaande graven

Algemeen graf – Gewone lijn – Niet geconcedeerd graf

De graven van de oud-strijders op de gemeentelijke begraafplaats in Waanrode kregen een opknapbeurt

Wat is de beste uitvaartverzekering?

Vrijzinnig humanistische afscheidsplechtigheden

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button