NieuwsUitvaart

Niet sterven in Keerbergen a.u.b.

Niet sterven in Keerbergen a.u.b.

“Keerbergenaren, niet doodgaan a.u.b… Want ons kerkhof ligt écht bomvol.” Die noodkreet van CD&V-schepen Wouter Boncquet klonk maandagavond tijdens de gemeenteraad. 

Door politiek getouwtrek tussen meerderheidspartijen CD&V en N-VA in Keerbergen, dreigt de uitbreiding en herinrichting van de begraafplaats opnieuw uitgesteld te worden.   Het kerkhof ligt zo goed als vol en herinrichting en ontgraving is dringend nodig.  ”De herinrichting en uitbreiding is nochtans dringend. Heel dringend”, weet bevoegd schepen Wouter Boncquet (CD&V) in het Laatste Nieuws.

“De urnebegraafplaats is vol. We kunnend dit project écht niet meer op de lange baan schuiven. De noodzakelijke aanpak van het kerkhof was in 2013 trouwens een punt in de beleidsverklaring van het Keerbergse bestuur.” In het ontwerpplan dat Boncquet maandagavond op de gemeenteraad presenteerde, staan – naast de inplanting van vele meters haag en wandelwegen, een honderdtal grote loofbomen en meer dan 20 rustbanken – ook een nieuw columbarium, een ‘sterretjespad’ en een ‘begraafbos’ en ‘begraafpark’ met strooiweide aan de Dijle.

“Het vernieuwde kerkhof wordt dus ook een ‘wandelpark’ met zicht op de Dijle. We gaan eveneens voor een nieuwe ‘begraafmethodiek’, met lange grasperken in plaats van rijen grafzerken. In het begraafbos, met beperkte wildbegroeiing, zal dan weer met composteerbare urnen worden gewerkt – een alternatieve begraafmethode”, legt Boncquet uit.

Het budget van de herinrichting is al wel voorzien en dat zou zo’n 950.000 euro omvatten.  Omdat coalitiepartner N-VA het 950.000 euro kostende project onder meer te prestigieus en te duur vindt, plaatste CD&V het maandag eenzijdig op de agenda – iets wat in vele tientallen jaren niet meer was gebeurd.  De consensus die uiteindelijk via ‘verzoener’ Open Vld kon worden bereikt, is dat het punt volgende maand opnieuw op de agenda zal worden gezet. De oppositiepartij is bereid CD&V dan bij een stemming eventueel te steunen, op voorwaarde dat ze nu volledige inzage in het belangrijke dossier krijgt.

Citaten: hln.be – Foto: Christophe Bruyneel

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button