Nieuws

Nieuwe aartsbisschop Jozef De Kesel is niet te vinden voor de huidige euthanasiewetgeving

euthanasie-jozef-de-kesel-aartsbisschopNog maar twee weken aangesteld als nieuwe aartsbisschop en een van de eerste interviews is gegeven.  In Het Belang van Limburg zei De Kesel dat “ziekenhuizen het recht hebben om te beslissen of ze geen abortus of euthanasie toepassen”  Met deze uitspraak komt hij meteen zwaar onder vuur te liggen door verschillende politici en euthanasie-expert Wim Distelmans.

Zowel N-VA als Open Vld en sp.a veroordelen de uitspraken. “De katholieke instellingen leven van subsidies en moeten de wet volgen”, aldus Jean-Jacques De Gucht (Open Vld). Volgens Valerie Van Peel (N-VA) maakt de aartsbisschop een serieuze denkfout: “Een individuele arts kan niet verplicht worden om euthanasie uit te voeren, maar elke instelling moet aan patiënten die daarvoor in aanmerking komen wel de mogelijkheid bieden.”

Sp.a-parlementslid Maya Detiège vindt de uitspraak onbegrijpelijk: “In onze maatschappij is ondertussen een breed draagvlak ontstaan voor abortus en euthanasie, ook bij katholieken.”  De kritiek wordt bijgetreden door Wim Distelmans, hoogleraar en voorzitter van de Federale Commissie Euthanasie: “De meerderheid van de ziekenhuizen en woonzorgcentra in Vlaanderen is vandaag nog altijd katholiek. Als daar het recht op euthanasie wordt afgewezen, dan is dat problematisch.”

Citaten: Het Nieuwsblad

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close
Close