BegraafplaatsenNieuws

Nieuwe natuurbegraafplaats in Lichtaart

Een natuurbegraafplaats naast een traditionele begraafplaats in Lichtaart is binnenkort een feit. De gemeente Kasterlee is bezig met het inrichten van drie bosrijke percelen voor de natuurbegraafplaats. Hier kunnen nabestaanden de as van hun geliefden uitstrooien of begraven in biologisch afbreekbare urnen.

“Het was altijd onze intentie om zo’n natuurbegraafplaats te realiseren deze legislatuur”, aldus burgemeester Ward Kennes van Kasterlee. “In onze gemeente wonen veel natuurliefhebbers en we kregen veel vragen naar deze vorm van begraven. Die natuurbegraafplaatsen zijn er al op veel andere plaatsen in Vlaanderen.”

De aanvraag bij Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) is ingediend door de milieudienst van de gemeente Kasterlee. Het gemeentebestuur hoopt eind 2023 deze nieuwe begraafplaats te openen.

Duurzame manier van begraven, een trend in Europa

Deze beslissing past binnen een bredere trend die we zien in Europa, waarbij steeds meer mensen kiezen voor een meer natuurlijke en duurzame manier van begraven. Een natuurbegraafplaats biedt mensen de mogelijkheid om begraven te worden in een mooie, groene omgeving zonder dat dit ten koste gaat van het milieu.

Het idee achter een natuurbegraafplaats is om de overledene terug te geven aan de natuur op een manier die vriendelijk is voor het milieu. In tegenstelling tot traditionele begraafplaatsen wordt er geen gebruik gemaakt van chemische stoffen om het lichaam te conserveren en worden er geen grafstenen geplaatst. In plaats daarvan wordt het lichaam begraven in een biologisch afbreekbare urn of uitgestrooid in de natuur.  Zoals vandaag op vele begraafplaatsen in Vlaanderen mogelijk is.

Beter voor milieu en nabestaanden

Het is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor de nabestaanden. Zij kunnen op deze manier op een vredige manier afscheid nemen van hun geliefde in een prachtig groene omgeving. Een natuurbegraafplaats biedt ook de mogelijkheid om terug te keren naar de natuur en te integreren met het ecosysteem.

Al met al is dit een positieve ontwikkeling die past binnen onze veranderende houding ten opzichte van dood en begraven. Het biedt mensen meer keuzevrijheid bij het bepalen hoe zij begraven willen worden en draagt ​​bij aan duurzaamheid. We wensen Kasterlee veel succes bij de inrichting van hun natuurbegraafplaats en we hopen dat dit initiatief navolging krijgt in andere gemeenten in Vlaanderen.

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button