Archief

Ontwijk geen rouwenden, bied een luisterend oor

Ontwijk geen rouwenden

Mensen hebben vaak angst voor rouwende personen

rouwenden-niet-ontwijkenIn onze maatschappij hebben mensen vaak de neiging om mensen in rouw te ontwijken. Het komt zelfs voor dat men deze rouwenden niet meer durft aan te spreken, uit angst niet uit hun woorden te geraken. Toch hebben woorden een troostend effect op de mensen die recentelijk met een overlijden in geconfronteerd werden.

Een concreet voorbeeld: een bevriend persoon komt te overlijden, men krijgt een rouwbrief met daarbij een uitnodiging om na de uitvaart de familie te volgen naar de koffietafel. Op deze uitnodiging wordt beleefd gevraagd of men de familie tijdig wil verwittigen wanneer men niet aanwezig kan zijn. Conclusie: vaak belt men helemaal niet, uit angst. Men wil niet met verdriet geconfronteerd worden.

Woorden van begrip, of zelfs alleen maar een luisterend begrijpend oor, kan al veel uitmaken voor iemand die net een overlijden in de familiekring te verwerken kreeg. Voedsel meebrengen, een oude traditie, kan een blijk geven van medeleven naar de rouwenden toe. Nabestaanden komen in tijden van diepe rouw niet meer aan eten klaarmaken of eten zeer onregelmatig.

Share/Bookmark

Overname van onderwerp, tekst, foto of een gedeelte ervan is enkel toegestaan na schriftelijke toestemming van de eigenaar.

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close
Close