Uitvaart

QR code om doden te herdenken op de begraafplaatsen van Lennik

QR code om doden te herdenken op de begraafplaatsen van Lennik

De nieuwe herdenkingsmonumenten op de Lennikse begraafplaatsen hebben een verrassing in petto, ze zijn er niet enkel om naar te kijken, maar hebben om meer te vertellen.  Op de monumenten staan geen namen meer, maar een simpele QR-code.  Door deze QR code te scannen met je mobiel toestel, krijg je info over de ‘verdwenen’ zerken na de ontgravingen. De bedoeling is dat iedere overledene een eigen biografie krijgt, via het scannen van de geplaatste QR code.

Door ontgravingen van vele graven heeft men dit initiatief genomen.  Als aandenken aan de verdwenen grafzerken, wordt er een herdenkingsteken geplaatst. “De meeste steden en gemeenten plaatsen een steen, met daarin alle namen gegraveerd”, aldus schepen van Begraafplaatsen Johan Limbourg (Open Vld). “Dat is een mooie manier om die mensen te herdenken, maar we vonden het een beetje oubollig. Daarom komen we nu met een QR-code.”

De totale investeringskost voor de monumenten bedraagt 2.650 euro. Schepen Limbourg hoopt dat de bevolking inspeelt op het project. “In eerste instantie zullen alleen de naam, de geboorte- en sterfdatum op de pagina staan”, aldus Limbourg. “Maar familieleden kunnen daar info aan toevoegen, zoals een foto of het beroep van de persoon in kwestie. Zo komen we tot een kleine biografie van de overledene. Het is een moderne manier om de doden te eren. Ik ben ervan overtuigd dat familieleden, vrienden en kennissen méér hebben aan deze manier van herdenken. Ontgravingen blijven een delicate zaak, maar we willen deze overleden personen natuurlijk niet vergeten.”

bron en citaten: eigen redactie en hln.be

Related Articles

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to top button