BegraafplaatsenBio urnenGroen begravenGroene UitvaartNatuurbegraafplaatsNieuws

Ravels krijgt een natuurbegraafplaats voor biologische afbreekbare urnen

Enkel om assen te verstrooien of een bio urne te begraven

Ravels krijgt een natuurbegraafplaats voor biologische afbreekbare urnen

Vlak naast de bestaande begraafplaats gelegen aan de Raaftuinweg in Ravels, komt er een nieuwe natuurbegraafplaats. Deze begraafplaats zal beschikbaar zijn om as te verstrooien of om biologisch afbreekbare urnen in de grond te begraven. Daarnaast komt er ok nog een gedachtetuin en zitbanken om bezoekers rustige te kunnen laten vertoeven.

Zonder de natuur te schaden

Ook binnen de uitvaartsector en bij de gemeenten komt de gedachte om de natuur te behouden zoals ze is, meer en meer naar boven. Zo wil Ravels ook investeren in een natuurlijke omgeving zoals een bos of park om as te verstrooien of te begraven zonder de natuur hiermee te schaden.

“De jongste jaren is de hele visie rond begraafplaatsen veranderd”, zegt burgemeester Walter Luyten (CD&V). “De focus komt steeds meer te liggen op het behouden van natuur. Ook in onze gemeente werden al meerdere oude graven opgeruimd om plaats te maken voor de aanplanting van meer groen.”

Geen gedenktekens

Zoals gebruikelijk bij andere gemeenten of steden die Ravels voorgingen, komen er geen gedenktekens op de plek waar iemand zijn laatste rustplaats vond. Het is de bedoeling dat er geen kenmerken in de open natuur achterblijven zodat fauna en flora niet verstoord worden. De as gaat op in de natuur. Blijvende gedenktekens zoals een grafzerk of naamplaat, zijn op deze nieuwe natuurbegraafplaats niet mogelijk. Het begraven van een kist met lichaam is niet mogelijk in Ravels.

Centraal in de natuurbegraafplaats komt een gedachtetuin, een open plek om te bezinnen, te ontmoeten en te verzamelen. Wandelpaden leiden over het domein, verpozen kan op de zitbanken. De inrichtingswerken worden komende zomer afgerond, waarna alles verder aangeplant wordt.

De aanleg kost naar schatting 250.000 euro. De opening is gepland voor het najaar. Voor inwoners van Ravels is het uitstrooien of begraven van assen in de natuurbegraafplek gratis. Wie niet in Ravels woont, betaalt een vergoeding van 250 euro als ‘inkom belasting’.

Bron: eigen redactie, nieuwsblad.be (citaten), afbeelding: ©Uitvaartvlaanderen.be (CB)

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button