BegraafplaatsenNieuws

Restauratie poortgebouw Westerbegraafplaats Gent afgerond

De restauratie van het poortgebouw van de Westerbegraafplaats te Gent, is afgerond.  Enkele maanden heeft de restauratie geduurd.  Het kalkpleisterwerk werd aangepakt, de natuurstenen elementen werden gereinigd en het buitenschilderwerk werd eveneens gerestaureerd.  Het bekende poortgebouw is tevens een beschermd gebouw, dat er nu zo goed als nieuw uit ziet.  Vlak voor Allerheiligen werden de werken dus afgerond, wat een meevaller is, omdat de begraafplaats dan altijd druk bezocht wordt.

Het gebouw werd opgericht tussen 1867 en 1882 onder leiding van stadsarchitect Adolphe Pauli, die ook het MSK ontwierp. Het was zijn laatste opdracht als stadsarchitect. Het is een monumentale triomfboog in neoclassicistische stijl met drie doorgangen: in het midden een brede ingang voor wagens, met links en rechts een kleinere toegang voor voetgangers. Links en rechts van de boog werden paviljoenen opgetrokken voor de bewaker en de grafmaker.

De restauratiewerken

Tien jaar geleden werden de interieurs van de paviljoenen opgefrist en de daken hersteld, maar het is voor het eerst dat ook de gevels van de ingang werden gerestaureerd.

De ingang werd deels opgetrokken in diverse soorten natuursteen en deels in met kalk bepleisterd en geschilderd metselwerk. De restauratiewerken van de gevels omvatten voornamelijk een reiniging van de natuurstenen delen met aangepaste technieken, restauratie van het kalkpleisterwerk en buitenschilderwerken met een aangepast verfsysteem.  Ook het houten buitenschrijnwerk kreeg een grondig nazicht, werd hersteld waar nodig, en nadien geschilderd. Tot slot werden de gevels van het naastliggende, later toegevoegde afscheidscentrum gerestaureerd.

De werken werden uitgevoerd door aannemer Trudo Quintelier onder leiding van ARPA Architecten, de Dienst Monumentenzorg en de Dienst Bouwprojecten van de Stad Gent en de Dienst Monumentenzorg van de Vlaamse Gemeenschap. In de renovatie werd 222.000 euro geïnvesteerd.

bron en foto: Gent.be

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button