Ritueelbegeleider

Een ritueelbegeleider

Ritueelbegeleiding is het geven van begeleiding aan mensen bij rituelen rondom hoogtepunten in hun leven: geboorte, huwelijk, overlijden, enzovoort. Het woord ‘ritueelbegeleider’ wordt vooral gebruikt voor begeleiding bij afscheidsdiensten of uitvaartrituelen.

Ritueelbegeleiding is iets anders dan het organiseren van een uitvaart, bruiloft of andere gelegenheid. Uitvaartondernemers en ceremoniemeesters houden zich bezig met de organisatorische kant. Ritueelbegeleiders verzorgen de inhoudelijke kant van een ceremonie. Ze ondersteunen de familieleden bij het inhoud geven aan een uitvaart en bieden de kaders aan.

Het persoonlijke – waarin déze viering verschilt van andere vieringen – wordt gecombineerd met een herkenbare vormgeving. Een ritueelbegeleider zal de familie er op wijzen dat de nabestaanden heel veel zelf kunnen en mogen doen bij een uitvaart. Bij waar zij (op dit moment) niet zelf toe in staat zijn, kan de ritueelbegeleider ondersteuning bieden of taken overnemen.

Opleiding Ritueelbegeleider Uitvaarten

Een opleiding om een uitvaart te leiden en te begeleiden

In september 2008 startte in Vlaanderen voor het eerst een opleiding ‘Ritueelbegeleider Uitvaarten’. Wegens de positieve interesse en de nood op dit terrein wordt dit initiatief in 2009 een tweede keer ingericht.

De deelnemers bekwamen zich in het begeleiden van families in de zo belangrijke periode tussen dood en uitvaart. Het is de bedoeling om de unieke mogelijkheden van deze periode om het rouwproces te vergemakkelijken, maximaal te benutten – alvast niet onnodig te belasten – én om een persoonlijk afscheid alle kansen te bieden.

De opleiding is pluralistisch van opzet. Ze reikt vanuit de hedendaagse bevindingen over verlies en rouw en vanuit een ruime uitvaartervaring, achtergrond en inzichten aan over rouwen en afscheid nemen na een overlijden.

Deze opleiding wordt gedragen door Tjeu Leenders, pionier op dit terrein, en door Roger Lathouwers, ervaren begrafenisondernemer, lesgever cursus begrafenisondernemer en hoofdredacteur Funebra. Andere docenten zijn: Lut Celie, Nico De Fauw, Marc Desmet, Manu Keirse, Johan Maes, Marc Michiels, Luc Sierens en Gerke Verthriest.

 

Lees ook:

Uitvaartmogelijkheden in Vlaanderen

Een begrafenisondernemer is onmisbaar

Wanneer is een uitvaartverzekering nodig of overbodig?

Back to top button