Rouwberichten, verschillende soorten

Van klassiek naar moderne overlijdensvermeldingen

Een rouwvermelding of overlijdensbericht moet snel gaan. Directe nabestaanden willen onmiddellijk op de hoogte gebracht worden van het overlijden van een geliefde. Er moeten vrijwel meteen schikkingen getroffen worden om aanwezig te kunnen zijn op de afscheidsdienst.

Door de moderne media kan een overlijden al in een mum van tijd aan iedereen doorgegeven zijn. Waar ook ter wereld. Dezer dagen zijn er verschillende media om dit vrijwel meteen door te geven:

1. Gsm, telefoon, fax

2. De rouwbrief

3. Het krantenbericht

4. De media: radio, televisie, tijdschriften

5. Het internet

Moderne communicatiemiddelen

Door het intreden van de gsm duur een melding va neen overlijden slechts lutele seconden. Zelfs in het ziekenhuis houdt de wakende familie de andere leden constant op de hoogte. Maar ook bij een plots overlijden kan door de gsm de familie meteen op de hoogte gebracht worden. De meeste mensen hebben dezer dagen allemaal een eigen gsm, zo kan iedereen snel op de hoogte gebracht worden.

 

De rouwbrief

Ondanks de moderne communicatiemiddelen blijft de rouwbrief toch nog het meest gebruikte middel om een overlijden te melden. Dit ook om verdere familieleden of kennissen verder weg dan de plaats van woonst of overlijden toch nog op de hoogte te brengen en eventueel uit te nodigen op de begrafenis.

Bij een overlijden in een kleine parochie blijft de gewoonte bestaan aan iedereen in de parochie of kleine gemeente, een overlijdensbrief in de bus te steken. Een rouwbrief kan ook kan ook een aantal schikkingen en wensen duidelijk maken. Is er gelegenheid de overledene te groeten? Zijn bloemen welkom of zijn er andere wensen?

Back to top button