Nieuws

Scherpere voorwaarden voor euthanasie bij jongeren

euthanasieHet Grondwettelijk Hof verscherpt de voorwaarden van euthanasie op minderjarigen. Het heeft tegelijk wel het beroep van drie verenigingen tegen euthanasie op minderjarigen verworpen. Dat weet De Standaard.

De drie verenigingen tekenden bij het Grondwettelijk Hof beroep aan tegen de uitbreiding van de euthanasiewet, die op 28 februari 2014 werd gestemd. Daarmee werd euthanasie ook toegankelijk gemaakt voor oordeelsbekwame minderjarigen.

In zijn arrest heeft het Hof dat beroep verworpen. Het Hof oordeelt dat de wet strookt met de bepalingen van het recht op leven in verschillende grondwetsbepalingen en met artikel 2 van het Europees verdrag voor de rechten van de mensEuthanasie bij minderjarigen blijft mogelijk. Er komen wel strengere voorwaarden.

Zo besteedt het Hof veel aandacht aan de raadpleging van een kinder- of jeugdpsychiater of -psycholoog. De behandelende arts moet gebonden zijn door diens advies over de oordeelsbekwaamheid van de minderjarige.

Zonder schriftelijke attestering van de oordeelsbekwaamheid kan geen euthanasie uitgevoerd worden, zo stipt het Hof aan. Ook beklemtoont het Hof dat de psychiator of psycholoog onafhankelijk moet zijn van de behandelende arts, de patiënt en zijn wettelijke vertegenwoordigers.

bron: hln.be – standaard.be

Related Articles

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button