De strooiweide – Asverspreidingsweide – Verspreidingsweide

Een strooiweide, een plaats waar de asverspreiding kan plaatsvinden.

asverstrooiing-asverspreidingsweide-verspreidingsweideStrooiweide of asverspreidingsweide. Elke begraafplaats heeft een strooiweide of asverspreidingsweide. Ze bevindt zich meestal in de buurt van de columbaria of urnevelden. De verspreidingsweide heeft de taak de as van de overledene op te vangen. Wanneer er besloten wordt om de stoffelijke resten, de as, van de overledene uit te gaan strooien, komt men tot aan de strooiweide. Wanneer de crematie voltooid is gaat men volgens afspraak met de familie tot aan deze strooiweide.

De as wordt in een strooibus geplaatst. Deze strooibus heeft als functie deze asse mooi en gelijk te verdelen over het gras van de strooiweide. Elke asverspreidingsweide ziet er anders uit. Toch hebben ze allemaal een vergelijkingspunt; het gras. Er bestaan strooiweiden in een bos of in open lucht.

Gedenkplaatje

Men denkt vaak: uitgestrooid is vergeten, je vindt nergens nog een naam terug. Hierop hebben vele gemeenten een oplossing gevonden: het gedenkplaatje. Aan de asverspreidingsweide kan het zijn dat je zuilen terugvindt. Op deze zuilen worden gedenkplaatjes opgehangen met de naam van de overledene en eventueel de gegevens van geboorte- en sterftedata. Niet alle gedenkplaatjes worden gratis geleverd. Informeer u bij uw gemeente.

Bloemen

Niet alle gemeenten hebben dezelfde regels als het gaat over de bloemen. Na de asverspreiding kan het zijn dat de bloemen van de begrafenis op de asresten mogen liggen. Toch zijn er gemeenten of steden die geen bloemen dulden op de asresten. Deze gemeenten of steden voorzien dan een speciaal perk/andere plaats waarop de bloemen terecht moeten komen. Een klein nadeel is: alle bloemen van elke asverspreiding liggen bij elkaar.

asverspreidingsweide_schoonselhof Verspreidingsweide gedenkzuilen-asverstrooiing

 

Close