BegraafplaatsenNieuws

Toegangsknop Westerbegraafplaats te Gent verdwijnt

Om misbruik te voorkomen haalt de stad de knop nu weg

De stad Gent gaat de automatische toegangsknop aan de ingang van de Westerbegraafplaats verwijderen. Er is mogelijk overlast door hangjongeren en om misbruik te voorkomen zal deze knop verdwijnen. Wanneer de begraafplaats gesloten is, sluiten de deuren, maar wie toch nog binnen was, kon via de knop toch nog naar buiten. De stad Gent is niet de enige stad of gemeente die dit systeem heeft.

Eén van de mooiste begraafplaatsen of moeten we begraafpark zeggen? Absoluut. Een rijke funeraire geschiedenis en mooie natuur. Dat is de combinatie die je kan vinden op de Gentse Westerbegraafplaats. Omdat het een park is komen vele mensen er vertoeven, wandelen of sporten. Zoals bij elke begraafplaats, sluiten ’s avonds de deuren. Om te voorkomen dat mensen er zouden vast raken, voorzag de stad een automatische knop aan de binnenkant van de toegangspoort. Gent haalt die nu weg na meldingen van overlast én commotie over hangjongeren op de begraafplaats.

De knop werd door enkelingen misbruikt en daarom neemt de stad Gent de maatregelen. “We kregen inderdaad meldingen dat jongeren net voor sluitingstijd binnen gingen en via de knop later vrienden binnen lieten”, zegt schepen Isabelle Heyndrickx. “Of er ook echt sprake is van overlast is moeilijk hard te maken. We hebben nooit meldingen van sluikstort of andere zaken opgemerkt. Maar we moeten als stad de leefbaarheid bewaken. Daarom nemen we deze beslissing. Liever dit dan camera’s.”

Omwonenden en bezoekers zullen de komende dagen extra geïnformeerd worden. “Het is nooit de bedoeling dat er iemand vast komt te zitten, we gaan de politie ook vragen om extra te gaan kijken om mensen te bevrijden die er toch zijn achtergebleven.”

Stad Gent benadrukt dat er al langer discussie was over de knop, dit is geen nieuwe discussie. De Westerbegraafplaats kwam enkele weken geleden in het nieuws na een mogelijke verkrachtingszaak waarbij het jonge slachtoffer uit het leven stapte. Er werd toen ook naar de hangjongeren gewezen die op de begraafplaats zouden rondhangen. “Ik wil benadrukken dat deze beslissing los staat van dat verhaal. We waren hier al langer mee bezig”, zegt Heyndrickx nog.

Wie met vragen zit rond zelfdoding, kan bellen naar het gratis nummer 1813 of surfen naar www.zelfmoord1813.be.

Heb je nood aan een gesprek? Dan kan je terecht bij Tele-Onthaal op het nummer 106 of via chat op www.tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via awel.be.

Nieuwsbron: VRT nieuwsdienst, eigen redactie, afbeelding: ©CB Uitvaartvlaanderen.be

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button