Toespraken of sprekers bij begrafenissen

Toespraken of sprekers bij begrafenissen

Een toespraak of sprekers bij de begrafenis komt vaker voor

spreken_tijdens_begrafenisEen toespraak door een spreker bij de begrafenis, het komt vaak voor. Tijdens het afscheid nemen van de overledene in de kerk of aula kunnen familieleden of vrienden de uitvaart met tekst voorgaan. In de kerk zal de toespraak of persoonlijke woorden aan het einde van de liturgie plaatshebben wat de viering aanzienlijk kan verlengen.

In een aula is de afscheidsplechtigheid veelal volledig opgemaakt door de begrafenisondernemer in samenspraak met de familie, of zelfs volledig door de familie van de overledene. Het maakt een uitvaartplechtigheid veel persoonlijker omdat er meer plaats is om met tekst, beeld of muziek de persoonlijkheid van de overledene naar voor te laten komen.

Dat laatste maakt de uitvaart ook veel gevoeliger en daarin heeft de overledene zelf ook inspraak. Een overledene die langdurig ziek was, stellen wel eens vaker zelf teksten op of stellen zelfs de volledige uitvaart op.

Rituele begeleider

spreken_tijdens_begrafenisMen kan ook een persoon aanstellen die als beroep toch een rituele tint kan geven aan de afscheidsplechtigheid. Hierin heb je verschillende keuzes. Van een moreel consulent tot een andere rituele begeleider. In Vlaanderen komt de mogelijkheid van een andere rituele begeleider dan de priester in de kerk, meer en meer op. Dit komt ook omdat meer uitvaarten in een aula worden gehouden, eerder dan in de kerk.

Back to top button