Uitvaartgids

Uitvaartmogelijkheden in Vlaanderen

Welke uitvaartmogelijkheden zijn erin Vlaanderen?

De uitvaart, ervoor en erna

Eerst en vooral komt er bij een overlijden veel kijken. Er dient een arts te worden gecontacteerd die het overlijden komt vaststellen. Hij laat de nodige documenten achter die de begrafenisondernemer nodig heeft om aan de slag te kunnen gaan (natuurlijk overlijden). Nadat de arts het overlijden heeft vastgesteld, kan de familie een begrafenisondernemer contacteren. Men kan ondertussen al het paspoort, rijbewijs en huwelijksboekje klaarleggen om aan de begrafenisondernemer mee te geven. Hij heeft deze documenten nodig om de aangifte van overlijden te doen bij de gemeente van overlijden. Indien de familie de wens heeft om de overledene van andere kledij te voorzien, kan men best ook op dat moment die specifieke kleding meegeven aan de begrafenisondernemer. Hij zal bij de opbaring van de overledene, ervoor zorgen dat de overledene deze kledij aan heeft.

Daarna komt er een hele boterham voor de nabestaanden om over na te denken. Gaat men de overledene begraven of cremeren? Bij begraving, zal men de overledene in volle grond begraven of bijzetten in een grafkelder, bovengronds of ondergronds? Wordt er een concessie aangegaan op een bepaald kerkhof en moet er rekening gehouden worden met inkomtax in een bepaalde tax of gemeente?

Wordt er na de crematie een bijzetting van de urne voorzien in een columbarium of urnenkelder met of zonder concessie? Of zal men overgaan tot asverstrooiing op de plaatselijke begraafplaats? Zal men een naamplaatje bestellen op de zuil naast de strooiweide? Men kan ook de urne begraven in volle grond of bijzetten in een grafkelder. Neemt men na crematie de asse mee naar huis? Veel stof tot nadenken en dit vlak of snel na het vaststellen van overlijden.

De begrafenisondernemer is de geknipte persoon die u kan bijstaan bij al deze moeilijke beslissingen. Als dit nog niet genoeg is, komen er ook nog vele andere vragen. Welke rouwbrief zal men kiezen en welke personen komen met naam op deze brief te staan? Hoe wordt de brief opgesteld, op de Vlaamse of Franse manier? Hoeveel brieven zal men bestellen en wie gaat er een brief krijgen? De begrafenisondernemer kan de rouwende familie voorzien van rouwzegels. Deze speciale postzegels worden speciaal besteld door begrafenisondernemers om door te verkopen aan de families waarvoor zij werken. Deze postzegels zouden prior geven aan alle rouwverzendingen.

Nog vragen:

Zal men een gedachtenisprentje voorzien? Eentje met een foto van de overledene erop, of toch liever niet? Welke tekst komt er aan de binnenzijde van dit prentje? Zal men een bedanking voorzien voor het medeleven dat de mensen betuigen? Hoeveel van deze gedachtenisprentjes dienen er gedrukt te worden?

Als dat nog niet genoeg is, komen er nog veel meer vragen bij; Welke bloemen zal men voorzien? Welke urne ziet met het liefst? Gaat men een mooie grafkist kiezen en van welke prijsklasse of houtsoort? Gaat men een koffietafel voorzien, waar en wanneer? Tijdens de crematie of na de volledige uitvaart? Wie zal men vragen op deze koffietafel?

Men heeft ook de optie om het overlijden te melden in verschillende lokale of nationale kranten. Dit kan u best bespreken met uw begrafenisondernemer. Hij weet als geen ander welke prijs u ervoor betaalt en hoe groot dat deze advertenties kunnen zijn. Hierin heeft men ook verschillende mogelijkheden, met of zonder foto. Wanneer men het wil, kan de begrafenisondernemer ook ceremoniewagens voorzien. Deze wagens brengen de nabestaanden van punt a naar b. Zo hoeft men zich geen zorgen te maken over het parkeren van hun eigen wagen en het riskeren van boetes tijdens de uitvaart van zij die u dierbaar zijn.

Begroeten en verzorgen van de overledene

De meeste begrafenisondernemers hebben een eigen funerarium. Dit geeft de mogelijkheid om de overledene te begroeten bij de begrafenisondernemer. De begrafenisondernemer is als geen ander een ervaren man in het opbaren en verzorgen van de overledenen. Hierin ligt het grote verschil tussen een openbaar mortuarium en het funerarium van de begrafenisondernemer. Het opbaren van de overledene bij de begrafenisondernemer is tevens veel goedkoper dan het opbaren van de overledene in het mortuarium van het ziekenhuis, die meestal meer geld vragen per dag dat de overledene in hun koeling ligt.

Bespreek goed al uw wensen met de door u gekozen begrafenisondernemer, zo heeft u het meest kans op een persoonlijke uitvaart, volledig naar uw wens.

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button